Mihajlović: Spot Puteva Srbije širi stereotipe – muškarci smireni, žene nervozne

Vesti 03. avg 202211:247 komentara
Youtube/ Javno preduzeće Putevi Srbije

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da spot "Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život" Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doprinosi širenju rodnih stereotipa i predrasuda o ženama i muškarcima.

„Kao država borimo se protiv diskriminacije prisutne u društvu, ovo je godina borbe protiv rodnih stereotipa, ali kada vidimo da javne institucije, svesno ili ne, doprinose njihovom širenju, shvatamo koliko je dug put do rodne ravnopravnosti“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Ona je kazala da veruje da će taj spot uticati na svest vozača o značaju i upotrebi zaustavne trake na autoputevima i da je ta poruka važna, ali istakla da je reč o još jednom rodno diskriminatornom spotu.

„Vidite smirenog muškarca, sina koji je racionalan, majku i ćerku nervozne i bahate. Da li je to zaista poruka koju želimo da pošaljemo? Da su muškarci ti koji smiruju situaciju i uvek su mudri i u pravu, a žene prave problem“, upitala je Mihajlović.

Ona je naglasila da je to još jedan od rodnih stereotipa koji je štetan i ne doprinosi izgradnji modernog društva u kojem su i žene i muškarci jednako poštovani.

„Nije se lako boriti protiv predrasuda, jer su utemeljene na patrijarhalnim obrascima i vekovima nametanim društvenim normama, ali mi ne odustajemo. I najmanje što očekujem je da javne institucije čiji glas ima težinu doprinose tome“, navela je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar