Mihajlović: Svi meštani Krivelja će biti preseljeni, Vlada formira radnu grupu

Vesti 03. avg 202119:44 > 20:08 41 komentara
Tanjug / Rade Prelić

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Zaječaru, gde je organizovan prijem građana, da će svi meštani Krivelja biti preseljeni i da će Vlada formirati radnu grupu koja će se baviti tim problemom.

On je istakla da će u radnoj grupi biti predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija, Poreske uprave, kompanije „Ziđin“ i meštani, a cilj je da se napravi plan i utvrdi koliko će novca biti potrebno za proces preseljenja svih meštana, jer se ne može dozvoliti da ljudu tako žive.

Povezane vesti

Činjenica je da se RTB Bor razvija i da uskoro dobijamo prvi zeleni rudnik u Srbiji – „Čukaru Peki“, ali isto tako svi ljudi moraju da imaju pristojne uslove za život. U saradnji sa strateškim partnerima jedino rešenje je preseljenje celog sela, jer je u redu da se kopovi šire, to i hoćemo, ali hoćemo i dobre uslove za sve ljude koji tamo žive, kazala je Mihajlović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odgovarajući na pitanja, Mihajlović je kazala da je suština zelene agende privredni rast i nova radna mesta i naglasila da zelena agenda ne znači zatvaranje postojećih kapacitete i otpuštanje ljudi, već suprotno.

To znači dodatni razvoj, energetsku stabilnost, nove kapacitete i veći broj radnih mesta. Srbija nikada ne mora da bude uvoznik struje, jer imamo dovoljno potencijala da budemo energetski nezavisni i bezbedni. Novi investicioni ciklus vredan je 17 milijardi evra, rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da istočna Srbija ima potencijala za izgradnju solarnih elektrana, s obzirom na veliki broj sunčanih dana tokom godine.

Nemamo više prava da kažemo da nas životna sredina ne zanima, jer je to generacijsko pitanje, a naša obaveza je da učinimo životnu sredinu što zdravijom. Cilj je da do 2030. godine najmanje 30 odsto energije dobijemo iz obnovljivih izvora, a do 2050. bar 50 odsto, zbog čega ćemo nastaviti da subvencionišemo zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela i ti projekti će trajati sve dok građani budu zainteresovani, kazala je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare