Mihajlović: Ukidanjem uredbe Vlada ispunila sve, dodatni zahtevi su politika

Vesti 21. jan 202214:22 40 komentara
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je odlukom o ukidanju uredbe o prostornom planu, kojom se obustavljaju aktivnosti kompanije Rio Tinto u Srbiji, Vlada suštinski ispunila sve zahteve ekoloških organizacija.

Povezane vesti:

Ona je rekla da je ta odluka Vlade doneta za zahtev građana, a da svi dodatni zahtevi nemaju veze sa ekologijom, već isključivo sa politikom.

„Zajedno smo doneli odluku da se uredba ukine. Mislim da je važno da građani znaju da su ispunjeni svi zahtevi, ali je činjenica da mnogi ovo koriste isključivo u političke svrhe. Vlada je pokazala da je za dijalog, da sve vreme čujemo šta građani govore, da ljudi u Gornjim Nedeljicama ne žele Rio Tinto i poništili smo sve odluke od 2004. godine“, rekla je ona, odgovarajući na pitanje novinara posle sastanka sa načelnicima upravnih okruga u Beogradu.

Ona je kazala da ne razume dodatne zahteve i istakla da se tema ekologije zloupotrebljava u predizbornoj kampanji.

„Pokušaji da se ekologija zloupotrebljava dokazuju da njima nije stalo do građana ili do životne sredine, niti do privrednog razvoja. Naša zemlja je bogata kritičnim mineralnim sirovinama. Overene rezerve vredne su više od 250 milijardi evra, a mi i prošle godine i sada govorimo da ništa ne može da se radi ukoliko nisu ispunjeni najviši standardi zaštite životne sredine. Sve drugo je politička borba, koja se svodi na zaustavljanje razvoja. Ne smemo da zastanemo, jer onda to znači da idemo unazad“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare