Mijačić: Događaj u Banjskoj vododelnica – ništa neće biti isto

Vesti 26. sep 202314:36 26 komentara

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35. Dragiša Mijačić ocenio je gostujući na N1 da se u Banjskoj dogodio "užasan i tragičan događaj koji je nezabeležen u savremenoj srpskoj i kosovskoj istoriji".

Incident u Banjskoj dogodio se uprkos nastojanjima da se situacija na severu Kosova reši mirnim putem, smatra Dragiša Mijačić.

„Više puta smo naglašavali da može doći do ovakvih incidenata i nažalost naše tvrdnje su se obistinile. Ono što se desilo jeste da je neko pomislio da situaciju na severu Kosova može rešavati snagom oružja, a ne snagom diplomatije. Da može rešavati snagom sile, a ne snagom mira i kao rezultat imamo sve ove tragične smrti i sa jedne i sa druge strane imamo ovu katastrofu koja je zadesila i srpski i albanski narod i postavlja se pitanje da li ćemo i kako izaći iz svega ovoga“, objašnjava Mijačić.

Na pitanje, ko je pomislio da oružjem može da se rešava situacija na severu Kosova, Mijačić ističe:

„Ta faktografija jeste bitna, ali nije najvažnija. Živimo u medijskom vakuumu, informacije koje imamo dobijamo sa kosovske strane, od strane kosovske policije i dobijamo na nivou nekih neproverenih glasina. Bojim se da većinu tih informacija nikad nećemo saznati jer će većina njih biti klasifikovana kao državna tajna“, objašnjava sagovornik.

On smatra da glavno pitanje treba da bude zašto se ovo desilo.

„Ja imam razumevanja da Vučić nije mogao da iznese sve informacije na KZM, ovo je jako osetljiva tema, ali nam je ostao dužan mnoge odgovore. Predsednik je više puta koketirao sa momcima koji nose trenerke, uniforme, momci koje ne može niko da kontroliše, kojima je svega preko glave. Mi smo to više puta čuli na KZM, različitim izjavama tokom pregovora. Nekako su se ti momci otrgli kontroli“, smatra Mijačić. 

„Vučić dužan mnoge odgovore“

Krajnju odgovornost za dešavanje u Banjskoj, Mijačić vidi u predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

„Politička odgovornost je na predsedniku. Ali ne mislim da on stoji kao organizator ovakvih aktivnosti. Zašto mislim da je njegova odgovornost – zato što kada su se srpski policajci povukli iz kosovskih institucija od tog trenutka više Srbi nisu mogli primenom nasilja da rešavaju probleme na severu Kosova“, smatra Mijačić.

Od tog trenutka, prema rečima sagovornika, Srbi su mogli samo diplomatijom i mirnim otporom da rešavaju svoje probleme koji su ogromni.

„Mi svi znamo za prisustvo specijalnih policijskih snaga, za njihovo ponašanje, maltretiranje naroda, ali odgovor na njihovo takvo ponašanje je isključivo u diplomatiji“, objašnjava sagovornik. 

„Priština možda insinuira“

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja je na konferenciji za medije rekao da su u jednom od vozila marke mercedes sa BG tablicama pronađena i dokumenta zamenika predsednika Srpske liste Milana Radoičića, koje je Svećlja i pokazao na konferenciji.

Kako ističe sagovornik N1, Milan Radiočić je davao izjave u medijima koje nisu išle u pravcu ka mirnom rešavanju situacije na prostoru KiM.

„Ono što smo čuli u Prištini može biti insinuacija i ostavimo to organima koji se bave tim stvarima. Prosto nemamo informacije da li jeste, da li nije. Ćutanje Srpske liste nije iznenađenje. Na kraju krajevu imali smo celodnevno ćutanje srpskih organa tokom cele nedelje, a to je za cilj imalo kontrolu štete jer se puno toga desilo. Dosta toga trebalo je da se proveri, procesuira“, naglašava Mijačić.

Međutim, ćutanje ne može trajati večno.

„To ćutanje nije ni toliko loše, ali ne može se ćutati zauvek. Neke informacije moraju da se objasne. Neki ljudi koji su izgubli svoje najmilije na severu Kosova očekuju neke odgovore. To ćutanje će proizvesti kontraefekat. Imam razumevanje i za ćutanje predsednika, i za ćutanje Srpske liste ali nećemo odustati od traženja odgovora“, objašnjava sagovornik.

„Debakl koji je Srpska lista doživela sa organizovanjem barikada na severu Kosova je ostavila duboki trag na srpsko stanovnišo tamo i pokazala da takvim metodama ne može ništa da se reši“.

Posle ovog događaja, prema rečima Dragiše Mijačića, možemo da očekujemo još više nasilja.

„Nakon ovog događaja, koji je vododelnica, više ništa neće biti isto. Podigle su se strasi između dva naroda. Svakako možemo očikavati više policijske represije na severu. Kao posledicu ovog događaja osetićemo velike potrese. Ljudima na severu Kosova mora se vratiti nada, ali pre toga mora im se obezbediti bezbedan život“, smatra sagovornik. 

Ovakvi događaji koji imaju posledice, a nemaju nikakve koristi, kako kaže Mijačić, nada se da se više neće ponoviti.

„Nadam se da je ovo pokazalo da više vojnih i paravojnih rešenja za sever Kosova nikome neće padati na pamet“, ocenjuje on. 

Takođe, položaj SPC-a je izuzetno težak, smatra sagovornik. 

Ukoliko ste propustili, sve detalje pucnjave u Banjskoj koji su se dogodili u nedelju porčitajte ovde, a sve reakcije zvaničnika pročitajte ovde.

Pogledajte i: