Mijačić: EU sporazum menja poglavlje 35, da li će ga sve članice prihvatiti

Vesti 23. mar 202310:37 2 komentara
N1

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je FoNetu da će mehanizmi tog poglavlja u pregovorima EU i Srbije biti iskorišćeni kako bi se sve ono što je dogovoreno u Ohridu između Beograda i Prištine "kodiralo u merila u okviru tog poglavlja" i tako Beograd obavezao na primenu.

Mijačić je podsetio da se poglavlje 35, u slučaju Srbije, tiče procesa pregovora sa Prištinom, a sadrži merila koja prate primenu sporazuma u okviru dijaloga.

Poglavlje 35 je nastalo 2015. godine, kao rezultat briselskog dijaloga i u njemu su merila koje je Evropska komisija trebalo da meri svih ovih godina unazad, dodao je on.

Mijačić, međutim, ukazuje da je situacija promenjena od tada, neke stvari su vremenom nestale i zato je bilo za očekivati da će doći i do promene poglavlja 35.

Sada je, u ovim pregovorima oko evropskog predloga o normalizaciji odnosa, iskorišćen taj instrument poglavlja 35, pa će sada sve stvari koje su dogovorene, kako u Briselu, tako i u Ohridu, biti kodirane u okviru merila poglavlja, „koje će izaći novo“, i tako će se Srbija obavezati da primeni sve dogovoreno i bez formalnog potpisa predsednika ili nekog zvaničnika Srbije, predviđa Mijačić.

On dodaje da je poglavlje 35 zajednička pozicija svih članica EU, onih koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i pet država koje to nisu učinile i apsolutno je potrebna saglasnost svih 27 država za njegovu izmenu.

Pitanje je da li će izmena biti izglasana na predstojećem samitu EU, što je tehnički moguće iako je kratak rok, ali bi to značilo da zemlje članice EU neće biti umnogome konsultovane, već su unapred dale pristanak na sve ono sto će pisati u tom dokumentu, ukazao je Mijačić.

Ako se sad taj dokument ne usvoji, onda će on „malo kružiti“ unutar članica EU kako bi se usaglasili oko teksta i svega onoga što će se usvojiti kao zvanični uslov u procesu pregovora, zaključio je Mijačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare