Mijačić: Neće nam uvesti sankcije, već će nas zaboraviti i ostaviti po strani

Vesti 24. jan 202313:49 32 komentara
sankcije devedesete pekara hleb
SRDJAN SULEJMANOVIC / AFP

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je za N1 da ovaj trenutak u pregovorima o Kosovu nije toliko dramatičan, i da je novi evropski predlog za rešavanje kosovskog pitanja "poslednja bitka za kosovske Srbe".

Mijačić je rekao da veruje da je zapadna petorka od predsednika Aleksandra Vučića u petak tražila načelnu saglasnost za novi evropski predlog za rešavanje pitanja Kosova, ali i da ovaj trenutak nije toliko dramatičan.

POVEZANE VESTI:

„Hronologija događaja je takva da da prvo mora da se usvoji plan o Zajednici srpskih opština (ZSO), da se radi na osnivanju ZSO, kako bi se Srbi vratili u kosovske institucije i kako bi se vratio kredibilitet ovom procesu (…) tek na kraju, krajem ove ili početkom sledeće godine, sledi usvajanje ovog dokumenta“, ukazao je on.

Osvrćući se na mogućnost da se Srbija suoči sa sankcijama, ukoliko ne prihvati evropski predlog, o čemu je sinoć govorio i predsednik Vučić, Mijačić je rekao da sve svakako ništa neće desiti danas ili sutra, ali da su posledice izvesne ukoliko se Beograd ne pokaže kao kooperativan.

On je citirao jednog bivšeg američkog ambasadora koji je rekao da Srbiji u tom slučaju neće biti uvedene sankcije kao devedesetih godina prošlog veka, već će biti „zaboravljena i ostavljena po strani“.

Mijačić je poručio i da ne treba sve stavljati u ravan pritisaka, jer je regulisanje međusobnih odnosa pre svega u interesu Beograda i Prištine kako bi se garantovao „kakav takav mir“.

„Ovaj sporazum je međusporazum, nije konačan, jer ne uključuje priznanje Kosova od strane Srbije, to može da se očekuje prilikom ulaska Srbije u EU, to je negde najranije za desetak godina“, rekao je i istakao kako je evropski predlog zapravo „poslednja bitka za kosovske Srbe“.

„Srbija se ovim dokumentom obavezuje da neće blokirati ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Samim tim, ako se to ne uslovi sa jačim kolektivnim pravima Srba na Kosovu, nikad Srbija više neće moći potezati to pitanje“, upozorio je Mijačić.

Mišljenja je i kako je sada pravi trenutak da Beograd izađe sa svojim predlogom za ZSO koja, prema njegovoj oceni, treba da bude suštinska institucija koja može da garantuje zaštitu i dostojanstven život Srba na Kosovu.

„Ako se to ne desi, nama ovaj sporazum neće doneti ništa dobro“, zaključio je Mijačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare