Mijatović: ZLF zatražio formiranje komisije za ispitivanje akušerskog nasilja

Vesti 27. feb 202410:42 1 komentar
N1

Poslanica Zeleno - levog fronta (ZLF) Marina Mijatović izjavila je da je ta stranka podnela zahtev Skupštini Srbije za formiranje komisije koja bi ispitivala činjenice u vezi akušerskog nasilja u klinikama i bolnicama, za šta je glavni povod više prijava medijima, u kojima su se žene osnažile da progovore o ovom problemu.

Mijatović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da je glavni cilj da ta komisija „donese neke preventivne mere“, koje bi doprinele da se eliminiše problem akušerskog nasilja.

Ona je istakla da su registrovani brojni primeri akušerskog nasilja, „ali da institucije nisu reagovale“.

„Ideja je da se pokrenu svi mehanizmi zaštite, ne samo u okviru zdravstvenog sistema, već da se pokrenu i druge institucije, koje imaju nadležnost da utiču na rad zdravstvenih institucija, i da pomognemo da se reproduktivno zdravlje žena više zaštiti“, rekla je Mijatović.

Istakla je da je cilj da se ispitaju „svi navodi i podnete prijave“, da bi se videlo koliko ima prijava, kojim institucijama su se podnosile, i u kojoj fazi se nalaze ti postupci.

„Naša tema povodom akušerskog nasilja je da proverimo kapacitete zdravstvenih ustanova i kvalitet pružanja akušerskih usluga. Nadamo se da će se komisija osnovati i da će u određenom roku predložiti mere koje će biti efikasne i doneti neke rezultate“, zaključila je Mijatović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare