Popović: Ako ne bude kvoruma, smena Šapića na dnevnom redu neke naredne sednice

Vesti 29. nov 202213:275 komentara

Vanredna sednica Skupštine Grada Beograda na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića trebalo bi da se održi danas, ali za sada izgleda da kvoruma - nema. Šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović rekla je za N1 da čak i da ne bude kvoruma, predsednik Skupštine je u obavezi da na nekoj narednoj sednici na dnevni red stavi raspravu o smeni Šapića.

Pročitajte još:

„Ne može se poništiti ova sednica kao da se održala, čak i da nema kvoruma“, rekla je Popović gostujući u emisiji Studio lajv na N1.

Ona je istakla da će se danas konačno videti ko od odbornika prihvata da gradonačelnik Beograda bude osoba koja krši zakon.

„Trideset i devet odbornika smatra da je nespojiva funkcija gradonačelnika sa kršenjem zakona“, istakla je Popović i podsetila da je Šapić prvo nelegalno gradio, zatim se oglušio o nalog građevinske inspekcije da se radovi obustave i na kraju legalizovao nelegalno dograđeni objekat.

Desno orijentisane stranke, koje se nisu pridružile zahtevu za održavanjem vanredne sednice, najavile su sada da će glasati za smenu gradonačelnika.

„Činjenica je da oni nisu potpisali taj zahtev, iako su bili pozvani. I tada smo rekli i gospođi (Radmili) Vasić i Dverima, da nisu oni tu zbog odbornika drugih stranaka već zbog građana. A mi smo uradili ono što građani očekuju“, kazala je gošća N1.

Ona je dodala da će se videti ko će kako glasati i „ko će da podrži, a ko neće“.

„Očekujem da vidimo ko misli da je gradonačelnik koji krši zakon dobar za Beograd, a ko misli da ne može da upravlja Beogradom“, ponovila je Popović.

Gradonačelnik je ranije poručio opoziciji da je do sada održano šest sednica na kojima su mogli da traže dopunu dnevnog reda kako bi raspravljali o njegovoj smeni i na kojoj bi imali kvorum.

Popović objašnjava da je iz tehničkih razloga bolje i smislenije o smeni gradonačelnika raspravljati na posebnoj sednici, a ne u masi drugih tema.

„Čak i da nema kvoruma danas, predsednik Skupštine će biti u obavezi da na nekoj narednoj sednici to stavi na dnevni red. Ne može se poništiti ova sednica kao da se održala, čak i da nema kvoruma“, istakla je Popović.

Odgovarajući na optužbe Dveri da između Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića postoji dogovor o održavanju vanrednih beogradskih izbora na praleće, sagovornica N1 kaže da nikakav dogovor ne postoji.

Aleksandar Vučić je samo priznao ono na šta smo ukazivali prvi, a to je da ova vlast nema legitimitet i javno obećao da će se ponoviti izbori, kazala je Popović.

Ona je dodala da se SSP sprema za izbore, a da će okosnica njihove kampanje biti saobraćajni problemi u gradu, problemi sa zagađenjem, stambena kriza, javni prevoz.

Govorićemo i o metrou. Metro treba da se vrati na projekat iz 2012. godine. Ovaj projekat nije dobar i o tome smo govorili, istakla je šefica odborničke grupe Ujedinjeni.

Komentari

Vaš komentar