Milan Jovanović zadovoljan presudom: Počinje proleće, dobili smo bitku, a ne rat

Vesti 20. mar 202314:11 komentara

Novinar portala Žig info Milan Jovanović posle presude Drugog osnovnog suda u Beogradu kojom je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović provostepeno osuđen na pet godina zatvora zbog paljenja Jovanovićeve kuće, izjavio je da je danas specijalni dan, da počinje proleće i da se nada da će biti bolji dani za slobodu medija u Srbiji.

Jovanović je naveo da je ovo presuda za sve kriminalce koji su ušli u svet politike i da se nada da sada novinari mogu slobodnije da rade, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) na svom sajtu.

„Za mene više nema nade, ja sam svoje odradio. Vama želim da istrajete u borbi za slobodu medija“, rekao je Jovanović okupljenim novinarima.

„Dobili smo bitku, a ne rat. To morate vi mlađi da dobijete. Nemojte da dozvolite sebi da budete čipovani“, poručio je Jovanović.

Sud je osudio Vladimira Mihailovića na četiri godine, Igora Novakovića na tri i po, a Aleksandra Marinkovića, kao direktnog izvršioca, na četiri i po godine zatvora. Marinković se nalazi u bekstvu.

U kaznu im se računa i vreme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u roku od 16 dana nakon čega čega sledi izricanje pravosnažne presude.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Sudija Luka Pantelić je obrazlažući presudu rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu Jovanoviću kao opomenu da prestane da piše o njemu.

Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi upućeni na parnični postupak.

Nakon suđenja tužilac Predrag Milovanović izjavio je da „očekuje da Apelacioni sud uskoro potvrdi presudu“, jer je „sudija Luka Pantelić uvažio sve primedbe Apelacionog suda“.