Milan Radoičić još jednom izbegao hapšenje, sumnjiči se za zastrašivanje svedoka

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić po drugi put je izbegao hapšenje pred kosovskom policijom. Ovoga puta našao se na poternici u vezi sa slučajem "Brezovica" koji se na Kosovu vodi zbog korupcije i nelegalne gradnje.

Četvrtak je trebalo da bude jedan običan dan za Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste. Prema dostupnim informacijama, nešto pre 16 časova je stigao na prelaz Brnjak u opštini Zubin Potok.

„Dao je svoju ličnu kartu komandiru. Nakon toga, kada su pokušali da ga registruju sistem je pokazao alarm da bi osoba trebalo da bude uhapšena i poslata tužiocu. Nakon toga je Radoičić pobegao sa graničnog prelaza, samo je nazad odvezao svoj auto prema granici sa Srbijom, dokumenta ostavio kod policije i pobegao prema Srbiji“, navodi Krešnik Gaši, novinar Internews Kosova.

Povezano:

Policijski inspektorat Kosova preporučio je Kosovskoj policiji suspenziju trojice službenika na Brnjaku, zbog sumnje da su izvršili „zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja“ u vezi sa bekstvom lica sa poternice.

„Policijski inspektorat Kosova (PIK) je sinoć obavešten od strane Kosovske policije o incidentu koji se dogodio na prelazu ‘Brnjak’ (…) gde se osumnjičeni sa inicijalima M.R. pojavio i to tokom kontrole na graničnom prelazu, a isti je lice sa poternice. Istražitelji PIK-a u punoj koordinaciji sa Tužilaštvom Kosova će nastaviti da preduzimaju druge istražne radnje ka potpunom rasvetljavanju svih okolnosti slučaja“, navodi Policijski inspektorat Kosova.

Poternica za Radoičićem je u vezi sa slučajem „Brezovica“, u okviru kojeg je uhapšeno preko 10 osoba zbog sumnje na koruptivne radnje u skijaškom centru u opštini Štrpce.

„Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka“, saopštio je tužilac iz Uroševca, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pokušaj hapšenja naziva udarom na Srbe na Kosovu, a Srpska lista progonom političkih predstavnika Srba.

„Obaveštavamo javnost da gospodin Radoičić nema nikakve poslovne veze u ovoj opštini, niti ikakve vikendice i druge nepokretnosti u njoj, šta više potpredsednik Radoičić nikada nije bio u opštini Štrpce. Ipak, istina i činjenice ne vrede ništa kada su u pitanju sudski procesi kosovskih institucija pokrenuti protiv Srba, za šta postoje stotine primera“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Milan Radoičić i njegov kum Zvonko Veselinović našli su se krajem prošle godine na listi za sankcije ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država kao deo organizovane kriminalne grupe. Na to je predsednik Srbije reagovao rečima „da će se ispostaviti da ih optužuju zbog toga što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije“. Na pitanje novinarke Insajdera da to prokomentariše odgovarao je tokom posete Beogradu izaslanik SAD-a.

„Sankcije na Zapadnom Balkanu se tiču korupcije i usmerene su na rešavanje jednog od najtežih problema za čitav Zapadni Balkan. Ponoviću to je najteži i najznačajniji problem za ovu generaciju, on oduzima mladim ljudima njihovu ekonomsku budućnost i demokratska društva lišava mogućnosti da funkcionišu“, rekao je Eskobar na konferenciji za novinare nakon sastanaka u Beogradu i Prištini.

Kosovska policija je pokušala da uhapsi Radoičića krajem 2018. godine zbog dovođenja u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Od tada je za njim trajala potraga kosovskih vlasti, a poternica je ukinuta marta 2021. godine.

Pitanja o novoj poternici za slučaj „Brezovica“ nismo uspeli da postavimo Radoičiću, jer mu je telefon bio zauzet, a na naše poruke nije odgovorio.

Komentari (0)

Vidi sve komentare