St. Protić: Putin je „veliki Milošević“, doživeće poraz kao i despot sa Dedinja

Vesti 16. jun 202210:08 > 10:08 94 komentara
Sputnik/Kremlin via Reuters

Istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić izjavio je da u Srbiji postoji "putinofilija", ali da je ona "lažna i površna" jer je reč je o "pokušaju da se iz jedne duboke nacionalne frustracije i osećaja gubitništva, zbog svega što se dogodilo u raspadu Jugoslavije, pronađe neka uteha i neki spasilac".

Pošto je to „servirano kao model – Putin je bio na našoj strani, a Zapad nas je bombardovao i hoće da nam uzme Kosovo – došlo je do uprošćene simetrije koja je plasirana narodu“, rekao je Protić u intervjuu za nedeljnik „Vreme“.

Pročitajte još:

U pogledu istorijskih srpsko-ruskih odnosa, Protić tvrdi da, kao i u životu, tako ni u istoriji ništa nije crno-belo.

On podeseća da je Carska Rusija bila glavna podrška nacionalnom pokretu u Srbiji u prvoj polovini 19. veka, a da se slom Prvog srpskog ustanka može pripisati izostanku intervencije ruske flote na Dunavu.

Kasnije je, kako kaže, Srbija, u Krimskom ratu, stala na stranu Francuske, a protiv Rusije.

Protić poredi ruskog predsednika Vladimira Putina sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem nazivajući ga „velikim Miloševićem“.

„Kao što je onaj naš despot sa Dedinja doživeo poraz na svakom polju – vojnom, političkom, nacionalnom i unazadio ovu zemlju za ko zna koliko decenija – tako će i ovaj iz Kremlja“, ocenio je Protić.