Milenković: Od litijuma ćemo biti bogatiji koliko i deca u Africi od dijamanata

Vesti 11. sep 202110:24 > 11:25 52 komentara

"Šta god da se dogodi danas, a mislim da će doći dosta ljudi, je pitanje očuvanja nacionalnog građanskog suvereniteta i našeg dostojanstva i pitanja da li će Srbija biti dostojanstvena država po meri svojih građana, ili će biti ekološka deponija Evrope. I tu nema mnogo mesta za diskusiju, sve je apsolutno jasno. Sa jedne strane je marionetska vlast koja je zarad priče o investicijama spremna da bukvalno proda zemlju. I to sada deluje kao radikali devedesetih, ali je ovde zaista to u pitanju", istakao je pisac i istoričar umetnosti Nebojša Milenković u Novom danu.

Povezane vesti

Dodaje da građani Srbije moraju da odgovore na pitanje: „Čija je naša zemlja“?

„Da li pripada građanima koji u njoj žive ili pripada vlastima koje su pobedile na izborima, koji nisu bili niti demokratski, niti vlasti imaju imaju većinsku podršku društva… I mislim da je sve sada svima jasno. Gde god da je Rio Tinto bio, tamo je ostavio pustoš. I priča da će građani Srbije biti bogatiji je potpuno besmislena priča. Građani Srbije će biti bogatiji od litijuma Rio Tinta onoliko koliko su bogata deca u Africi od dijamanata koji se tamo kopaju. Pritom ne bi me čudilo da ta velika investicija bude državno subvencionisana, pa da mi sami platimo sopstveno trovanje“, poručio je Milenković.

Prema njegovim rečima, građani Srbije treba da odluče da lu će se složiti sa tim da se jednoj kompaniji da najplodnija zemlja u Srbiji, iza koje će kada ode iz zemlje, ostati „kancerogena jalovišta“ od kojih se nećemo oporaviti nekoliko generacija.

„Problem je što naša vlast između ekonomske isplativosti i ekološke održivosti uvek bira ekonomsku isplativost i to ne onu za građane ove zemlje, nego za strane investitore. I u ovom kontekstu je ovaj protest tačka posle koje će i vlastima biti jasno da ne mogu da se sa građanima igraju doveka. Mi zaista nismo dostojni ove vlasti, kako kaže guvernerka, zato što ne znam koji bi narod bio dostojan ove vlasti“, kazao je gost N1.

Ocenjuje da su obraćanja predsednika Vučića predstavljaju „beskrajne tirade koja su ispod minimuma dostojanstva koje ponosan i ozbiljan čovek može sebi da priušti“, kao i da sadašnja vlesat uopšte nema kontakt sa realnošću.

Milenković smatra i da deo snage Aleksandra Vučića leži u činjenici da „već jako dugo nemamo relevantnu opozicionu stranku“.

Kao posledicu kontinutiteta loše vlasti navodi rezultate u vidu „razorenih institucija“.

„Proces razaranja institucija je počeo za vreme prethodne vlasti. Mi danas imamo ministra Vulina, ali smo pre njega imali Velju Ilića kao ministra. To što su razorili društvo je učinilo Vučića mogućim… Činjenica je da ova vlast ne zna šta znači reč dijalog, i rijaliti je čak pristojan za ovo što SNS radi od institucija, počevši od Skupštine Srbije do RTS-a“, naglasio je Milenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare