Miletić o Europrajdu: Zahtev Dveri i POKS za otkazivanje – i smešan i tragičan

Vesti 25. jul 202214:20 > 14:3257 komentara
Amsterdam, Prajd, Europrajd
Remko DE WAAL / ANP / AFP

Koordinator Europrajda Goran Miletić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da ne zna da li je zahtev Dveri i POKS za otkazivanje te manifestacije "pre smešan ili tragičan". Osvrnuo se i na izjave gradonačelnika Aleksandra Šapića. "Ja sam naučio tokom svih ovih godina i ove godine ću ceniti prema onome šta grad bude učinio za Europrajd, a ne prema onome što gradonačelnik kaže. Videćemo kako će to izgledati do kraja, to je njegova izjava, ne možemo nikoga naterati da dođe ili ne dođe, biće šteta ako ne dođe, jer je to tradicija Prajda i Europrajda", kaže Miletić.

Govoreći o pripremama za Europrajd, kaže da „sve teče prilično dobro“.

„Mnogo bolje smo pripremljeni nego prethodnih godina, ima mnogo interesovanja iz inostranstva za dolazak… Mi završavamo program, biće oko 130 događaja, imaćemo koncerte, šetnju“, kaže on.

Pročitajte još

Komentarišući zahtev Dveri i POKS za otkazivanje ove manifestacije, kaže da „ne zna da li je pre smešan ili tragičan“.

„Prvenstveno je smešan jer ne možete uputiti zahtev gradonačelniku nda otkaže događaj koji nije ni zakazao, a drugo, tužan je, jer optužuju LBGT zajednicu za nedostatak nekih stvari u društvu, to liči na početak Drugog svetskog rata, kada su Jevreji optuživani za takve stvari“, kaže on.

Ističe da je to „tipičan govor mržnje koji je samo malo lepše upakovan“.

Osvrnuo se i na izjave gradonačelnika Aleksandra Šapića.

„Ja sam naučio tokom svih ovih godina i ove godine ću ceniti prema onome šta grad bude učinio za Europrajd, a ne prema onome što gradonačelnik kaže. Sa zamenicom gradonačelnika imamo komunikaciju, sa nama je u stalnoj komunikaciji, radimo na pripremama, međutim, kao i uvek, đavo je u detaljima. Videćemo kako će to izgledati do kraja, to je njegova izjava, ne možemo nikoga naterati da dođe ili ne dođe, biće šteta ako ne dođe, jer je to tradicija Prajda i Europrajda. Neće mi biti žao zbog Šapića kao osobe, nego je on izabran da bude gradonačelnik, ali to je njegova odluka“, kaže Miletić.

Ističe da su „bezbednosnu zabrinutost ostavili za sobom“.

„Od 2014. godine je sve krenulo jednim bezbednim tokom, broj policajaca se smanjivao, bezbednost je postala nešto uobičajeno. Uvek smo imali nedelju ponosa, nikad nismo imali jedan incident. Bezbedosne službe rade svoj posao, imamo privatno obezbeđenje takođe. Imam potpuno poverenje u policiju, imamo kontakt sa celom Vladom, MUP-om, mi smo ovaj Prajd dobili pre tri godine. U Srbiji je različito, u drugim zemljama nije potrebna politička volja, odete u policiju, koordinirate sa organima…“, kaže on.

Na pitanje da li na Europrajdu očekuje premijerku, kaže da je ona ranije bila na Prajdovima, i sa partnerkom.

„Ne vidim razlog da se ne pojavi na Europrajdu, mislim da je njeno mesto tu kao pripadnici LGBT zajednice i premijerki“, kaže.

Kaže da je uvek pravo pitanje hoće li sve biti u znaku proslave ljubavi ili će biti izneti i neki zahtevi.

„Svi koji prave Prajd, kažu ‘we celebrate, we demonstrate’. Uvek imamo neke zahteve, to je balans koji morate da napravite, imamo jasne zahteve u Beogradu, donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, rodnom identitetu, sprečavanju vršnjačkog nasilja… Jasni zahtevi postoje, oni su poznati, ali je na državi šta će da uradi“, kaže.

Naglašava da se bezbednost popravlja tokom Prajda, ali ne i van.

Izrazio je nadu da će nova vlada zakon o istopolnim zajednicama staviti kao prioritet na dnevni red.

Na to što je predsednik rekao da taj zakon „nije ustavan“, Miletić kaže da „mi kao država koja je zasnovana na vladavini prava imamo Ustavni sud“.

„Pa svako ko misli da to nije ustavno, može tražiti do Ustavnog suda da utvrdi ustavnost. Mislim da predsednik treba pod hitno da podrži usvajanje zakona, a ne da kaže da je protivustavan“, kaže Miletić.

Komentari

Vaš komentar