Miletić o izjavi Vučića: Što se radi na zakonu ako je protivustavan?

Vesti 01. maj 202117:48 > 18:23 35 komentara
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kao predsednik ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji, jer je, kako je objasnio, dužan da štiti Ustav, a Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Direktor organizacije „Civil Rights Defenders“ Goran Miletić kaže za N1 da je ovakva najava predsednika Srbije "u najmanju ruku čudna".

Vučić ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, mogu uključiti i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvare svoja prava, ali u trenutnoj situaciji bi Zakon o istopolnim zajednicama morao da vrati Narodnoj skupštini, kazao je.

Upitan kakav je njegov lični odnos prema tom Zakonu, kaže da je to pokazao izborom Ane Brnabić za premijera, ali i da istovremeno nije gorljivi zagovornik istopolnih zajednica.

Iz LGBT zajednice poručuju da se nadaju da će predsednik promeniti svoju izjavu.

„Najava predsednika Vučića da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama, ukoliko ga Skupština Srbije usvoji, je u najmanju ruku čudna. Prosto se pitate šta su sva ministarstva i nezavisne institucije civilnog društva zajedno radile prethodnih meseci i zbog čega je uopšte rad na ovom Zakonu započeo, ukoliko predsednik kaže da je protivustavan“, upitao je Goran Miletić, direktor organizacije „Civil Rights Defenders“.

Štaviše, dodaje, deluje da su se sva nadležna ministarstva u proteklom periodu bavila nekom protivustavnom delatnošću što, kako kaže, svakako nije tačno. „I ovo je naprosto Zakon kojim Srbija ispunjava svoje međunarodne obaveze. Ja se zaista nadam da će predsednik potpuno promeniti svoju izjavu“, izjavio je Miletić.

Direktor „Beograd Prajda“: LGBT aktivisti zbunjeni Vučićevom porukom

Direktor „Beograd prajda“ Marko Mihailović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su LGBT aktivisti „zbunjeni“ porukom predsednika Srbije da ne može da potpiše zakon o istopolnim zajednicama, ako ga usvoji Skupština Srbije.

„Smatramo da je prilično čudno da predsednik Srbije, koji je inače i pravnik, pokreće pitanje oko neustavnosti zakona, koje apsolutno nije tačno. Ovaj zakon ne može biti protivustavan jer ovo nije zakon o istopolnom braku“, rekao je Mihailović.

Prema Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama, koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo u martu ove godine, taj akt neće priznati istopolni brak, koji je Ustavom Srbije definisan kao zajednica muškarca i žene, niti će istopolnim partnerima omogućiti usvajanje dece.

Zakon će dozvoliti registraciju partnerstva kako bi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nemaju, poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru.

„Svi nacrti zakona koje je javnost imala prilike da vidi su vrlo jasni i ne dotiču se braka koji je ta problematična kategorija za neke ljude ovde, pa i u Vladi. Radi se o registrovanim partnerstvima koja ne menjaju definicije Porodičnog zakona“, naglasio je Mihailović.

On je ukazao da su zakon pisali pravni stručnjaci, predstavnici svih relevantnih ministarstava.

„Ne razumem šta se radilo svih ovih meseci i šta smo mi svi zajedno radili ako će posle šest meseci predsednik ovako da prokomentariše i da pritom promaši poentu svega“, rekao je Mihailović, koji očekuje da će zakon biti usvojen, uprkos poruci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ne bih se previše bavio predsednikom i nadamo se da će Vlada uraditi svoj posao i da će ovaj zakon biti usvojen u najbržem roku. Očekujemo takođe da će biti potpisan i nadamo se da će biti pravosnažan u narednih godinu dana“, rekao je Mihailović.