Miletić: Ohridski sporazum nikada neće ni zaživeti

Vesti 23. sep 202314:30 11 komentara
Fonet/Milica Vučković

Francusko-nemački predlog sporazuma za Kosovo je iznuđen pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i čini mi se da u realnom životu do njegove primene neće doći, ocenio je analitičar Dejan Miletić.

Prema njegovom mišljenju, sve ovo što rade kosovski premijer Aljbin Kurti i međunarodna zajednica predstavlja pogrešan pristup.

Miletić zato smatra da Ohridski sporazum ne da nije živ, nego da nikada neće ni zaživeti.

Jedino rešenje za Kosovo je dogovor srpskog i albanskog naroda, naglasio je on i objasnio da je dijalog put do boljeg razumevanja, dok bi međunarodna konferencija predstavljala zadovoljavanje interesa velikih sila.

Uvek je najbolje da se među nama dogovorimo stvari i da realno zadovoljimo naše interese, a ne tuđe, smatra Miletić.

On zamrznuti konflikt vidi samo kao kupovinu vremena, a da li ga kupuju Albanci ili Srbi, to će pokazati budućnost.

Ne postoji konflikt koji je zamrznut, postoji samo veći ili manji potencijal da se stvari uvedu u neku eskalaciju i nebezbedno stanje, ukazao je Miletić.

Upitan o dilemi Evropska unija (EU) ili Kosovo, on je konstatovao da EU, kako stvari sada stoje, polako slabi i gubi onu težinu koju je imala.

A ta dilema i nije dilema, jer je Kosovo neotuđivi deo Srbije i tako će i ostati, uveren je Miletić, koji misli da je izlišno govoriti i o članstvu Kosova u UN.

ako je procenio, Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu će sigurno biti formirana, pre ili kasnije, ne zbog činjenice da je EU garant toga i da o tome postoji sporazum, nego zbog toga što je jesno da je, u suprotnom, jedina alternativa rat.

Mislim da rat nikome ne treba, a pre svega Albancima. Čini mi se da će ZSO biti neki međukorak koji je teško izbeći, protumačio je Miletić.

Upitan o stavu prema održavanju referenduma o Kosovu, on je odgovorio da to više nikome nije potrebno, jer će rezultati uvek ostati isti – Kosovo je deo Srbije, sa referendumom ili bez toga.

Možemo da rganizujemo referendum ako imamo više para, ili nam treba neka „scena“, kupovina vremena, ili možda neko bude procenio da mu treba dodatna podrška, kredibilitet, pa da izmisli to, objasnio je Miletić.

On je upozorio da je rizik sukoba na Kosovu nikad ozbiljniji i da raste sa gubljenjem kredibiliteta međunarodnih predsatvnika.

Potencijali za sukob se umnožavaju, predočio je on i dodao da se atmosfera koja se kreira između srpskog i albanskog naroda svodi na isključivost.

Sama ta činjenica otvara mogućnost za neko potencijalno novo žarište, koje teško da bi ostalo u granicama Kosova. Imam utisak da bi bilo mnogo ozbiljnije i teže, zaključio je Miletić.