Šta posle evropskog sporazuma: Velika Albanija ili EU perspektiva Srbiji

Vesti 19. mar 202311:39 167 komentara

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski protivi se prihvatanju evropskog sporazuma za Kosovo, čiji delovi Aneksa su u subotu dogovoreni na Ohridu. Ona ocenjuje da bi posledica toga bilo stvaranje velike Albanije, kao i otvaranje drugih secesionističkih zahteva u Srbiji. Predsednik Pokreta Slobodnih građana Pavle Grbović ističe da nije za sporazum zato što je dobar, već zato što Srbija nema drugu alternativu.

“Nije mudrost niti praktična politika potpisati sve što vam se ponudi. Ako smo 1999. godine izgubili suverenitet, zašto novi sporazumi i dogovori. Da je baš tako odavno bi taj proces bio završen. Nemojte sa defetističkim pristupom da posmatrate poziciju države Srbije, to može biti vrlo opasno. To može otvoriti pandorinu kutiju koja može da otvori neke druge secesionističke pokrete, kazala je Đurđević Stamenkovski u Novom danu na N1.

Ona ističe da ovde nije reč samo o teritoriji, već da ćemo prihvatanjem sporazuma “kao narod amputirati svoje dostojanstvo ako dozvolimo da se ovako s nama poigravaju”.

Đurđević Stamenkovski ocenjuje da je predsednik Aleksandar Vučić u subotu pristao na ultimatum “u njegovoj celosti u punom kapacitetu”.

“U aneksu stoji termin ‘obavezujem’. Takvi termini stoje u međunarodnim ugovorima”,kazala je Đurđević Stamenkovski i istkla da je u pitanju kapitulacija, veleizdaja i krivično delo.

„I sve što je sinoć dogovoreno nije u skladu sa Ustavom Srbije. Aleksandar Vučić je sinoć savio kičmu. Mi imamo obavezu da sprečimo punu implementaciju i verifikaciju i pretvaranje ovog sporazuma u međunarodni ugovor koji bi Srbiju obavdezao jer bi posledice bile katastrofalne. Ovaj aneks je aneks o stvaranju velike Albanije“, kazala je gošća Novog dana.

Napominje da Srbija u ovom trenutku ne može u punom kapacitetu da garantuje bezbednost Srbima na Kosovu, ali da to tek neće moći u slučaju prihvatanja sporazuma.

Ali onog časa kada priznamo da je to susedno dvoriše, bilo kakva intervencija tretiraće se kao okupacija i kao akt agresije na susednu državu, istakla je gošća Novog dana.

Pavle Grbović objašnjava da nije za sporazum zato što misli da je on dobar, već zato što Srbija nema drugu alternativu.

“Ako odbacimo sporazum nećemo dobiti kontrolu nad Kosovom, a odbili smo i Evropsku uniju. Ta vrsta dileme je lažna, ona ne postoji. Druga vrsta dileme je što se ne nudi drugi korak – kako ćemo izaći na kraj sa ozbiljnim ekonomskim posledicama koje bi takva odluka izazvala. Ja alternativu ne nudim, niti je bilo ko nudi. Tačno je da EU nije ceo svet, ali jeste značajn deo sveta u kojem Srbija ima neku ulogu, kazao je Grbović.

Prema njegovim rečima, evropski sporazum je poslednja rata za politiku koju je Srbija vodila devedesetih godina.

„Važno je da svaki građanin Srbije ima pravo na emocije i da budu ljudi i gnevni i predsednik mora da im objasni kako smo od 5:0 i ‘Aco Srbine’ došli do ovog sporazuma“, kazao je Grbović.

On ističe da je važno to što je u subotu na Ohridu zvanično rečeno da će ovaj sporazum postati deo pregovaračkog okvira i poglavlja 35.

„Pošteno je da se građanima ponovi da je danas nemoguće biti proevropski političar i biti protiv ovog sporazuma. Vreme je da kao država preispitamo svoje spoljnopolitičke prioritete da li smo za EU i svako iskreno odgovori. Ako jesmo onda je vreme da se opredelimo, prestanemo da tražimo izgovore, pihvatimo šta se od nas očekuje, šta su kriterijumi i da to ispunimo“, istakao je Grbović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare