Milićević izneo kritike na pojedine delove izveštaja EP i najavio platformu SPS

Vesti 24. feb 202114:21 > 14:58 5 komentara
Đorđe Milićević
N1

Poslanik SPS Đorđe Milićević rekao je da se u medijima sluša o opozicionim platformama, a smatra da sve one imaju jedan cilj - "kako što pre da dođu do izvršnih ovlašćenja, vlasti, privilegija pre izbora". Zato poručuje - i SPS će izraditi svoju platformu. Milićević, koji je šef poslanicke grupe SPS, zatražio je juče od predsednika Skupštine Ivica Dačića da i Skupština Srbije raspravalja o Izveštaju Evropskog parlamenta. Za N1 je izneo neke svoje kritike i zapažanja, podvlačeći da izveštaj još nema i da se informisao o njegovom sadržaju na osnovu onoga što mediji prenose.

Želimo da izveštaj analiziramo i da zauzemo svoj stav i svoj odnos prema nastavku samog međustranačkog dijalogu, kaže za N1 Milićević. Čini se da imamo jedan pristup kad imamo Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, pa onda imamo drugi pristup kad je u pitanju Izveštaj EP, dodaje. Pa se onda postavlja pitanje, kaže Milićević, ko je izvestilac – „Vladimir Bilčik ili evroparlamentarka Viola Fon Kramon koja „kaže da je dobra vest što Srbija u prethodnoj godini nije otvorila nijedno poglavlje“ što je nediplomatski i nepolitičko, a pomalo i licemerno“.

Povezano:

Kad je u pitanju Briselski sporazum, kaže da je kroz izveštavanje medija o Izveštaju EP koji nije još video, uočio ponašanje „kao kad dete pomilujete pa mu udarite čvrgu“. „Govorite o formiranju ZSO, a onda govorite o neke dve države. Koliko je meni poznato Briselski sporazum ne prepoznaje države, već normalizaciju odnosa. I nije Srbija potpisala Briselski sporazum da bi bila potcenjena i ponižena, već da bi došla do kompromisnog rešenja“, rekao je Milićević.

S druge strane, obrazlažući amandmane za koje kaže da ih nije video, ali se delimično upoznao na osnovu izveštavanja N1 , kaže –  opet priča o funkcionerskoj kampanji i o slobodi medija. „Evroplarlamentarci kad su završili prvu fazu međustranačkog dijaloga u Srbiji su tek tada posetili REM, iako je bio ključna tema. Prilikom posete REM-a rekli su da postoje nezavisni i paralelni mediji. Pa kako to ne postoji sloboda medija kad postoje nezavisni mediji“, upitao je.

Postavlja i pitanje zašto se nisu bavili slobodom medija 2011. godine, kada je u izveštaju Verice Barać stajala ozbiljna zabrinutost s tim u vezi, kaže šef poslaničke grupe socijalsti. „Zašto se danas bavite, a to niste učinili još tada“, rekao je.

Kaže da su evroparlamentarci rekli da danas postoje slobodni mediji u Srbiji i da će im to pitanje postaviti kad dođu.

Kazao je takođe da je vrlo interesantno što evroparlamentarci govore o funkcionerskoj kampanji 2020. godine, a ne govore o onoj 2012.

Milićević navodi i da se zamera što je u godini kad su izbori, izmenjeno izborno zakonodavstvo. „Pa jel mi bolujemo ovde od amnezije… Ja sam učestvovao u svim tim razgovorima, i na FPN i u međustranačkom dijalogu. Pa evroparlamentarci su insistirali da se izmene konkretni zakonski predlozi koji se tiču izbornog zakonodavstva. A to što je snižen cenzus sa pet na tri odsto, mislite da je to išlo u korist većinskoj partiji? Mi smo hteli samo preslikan reprezentativni uzorak javnog mnenja i da politiku vratimo sa ulice u parlament“, rekao je.

Tvrdi da u parlamentu nikada nisu govorili ništa ružno o evropskim parlamentaraca. To što smo iznosili činjenice, a za njih to predstavlja uvredu – kako činjenica može da bude uvreda, kaže.  Rekao je da je „Tanja Fajon izabrana na izborima gde je izlaznost bila 28 posto, a kritikuje izlaznost u Srbiji koja je bila skoro 50 odsto“ i pita „sa kojim pravo“, dodajući da je bilo mešanja i u lokalne izbore.

Smatra da u Skupštini niko nije diskvalifikovao i govorio loše o evroparlamentarcima u međustranačkom dijalogu.

„Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić je samo preneo jasan stav većine političkih stranaka koje su učestvovale u međustranačkom dijalogu, koje su insistirale na objektivnosti i nepristrasnosti evroparlamentaraca. Nemojte da svrstavate političke stranke na stranke prvog i drugog reda – tako što ćete s jednima razgovarati u institucijama, a s drugima u hotelskim lobijima, da bi ih odobrovoljili da učestvuju na izborima“, kaže Milićević.

U medijima slušamo o opozicionim platformama, a sve imaju jedan cilj kako što pre da dođu do izvršnih ovlašćenja, vlasti, privilegija pre izbora, kaže Milićević. „Na osnovu analiza, prof. dr Žarko Obradović i ja, izradićemo i mi našu platformu, daćemo i mi ocene i stavove koji će biti razmatrani na stranačkim organima i shodno tome ćemo postupati u međustranačkom dijalogu“, zaključio je.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live: