Milićević o štrajku REM-a: Prizemna, ogoljena i providna manipulacija

Vesti 09. dec 202210:009 komentara

Novinar portala Nova.rs Ivan Milićević, govoreći o štrajku REM-a, kaže da za to nemaju osnov i da ne zna zbog čega se osećaju ugroženo. Ne zna i ko u ovoj državi može da im poveruje da je to "spontano". "Mislim da je, kao i uvek, što se tiče REM-a, u pitanju manipulacija - dosta prizemna, ogoljena, providna", navodi.

REM je posle telefonske sednice saopštio da obustavlja rad zbog toga, kako je naveo u saopštenju, što je „poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u“. Dodaje se da je REM godinama izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora.

Povezano:

Odluka Saveta REM da obustavi dalji rad i da za to delimično optuži deo civilnog društva predstavlja ugrožavanje prava koja udruženjima građana garantuje Ustav (pravo na udruživanje član 55 i član 46 pravo slobode govora), kao i prava koja su definisana Zakonom o udruženjima građana, saopštio je BIRODI.

Milićević kaže da ga je odluka REM iznenadila. „Mislim da je kao i uvek što se tiče REM u pitanju manipulacija dosta prizemna, ogoljena, providna… Nije mi jasno šta su time hteli da izvedu. Iz onog što su naveli ne postoji ni jedan razlog ili osnov da se, kako kažu, osećaju ugroženo, da neko poziva na njihov linč, tako da mi nije jasno na osnovu čega su obustavili rad – osim na osnovu svog utiska“, kaže gost N1, pitajući šta to znači – da svako ko se na neki način oseća ovako ili onako može sebi da da za pravo da ustane i ode napolje.

Članica REM Judita Popović izjavila je da je „ugrožena je nezavisnost REM-a, ali je pogrešna adresa„. „Pogrešna je adresa da su to civilni sektor, opozicione stranke i nezavisni mediji. Vrlo dobro se zna ko ugrožava nezavisnost REM-a, a to je prevashodno ova vlast“, istakla je Popović.

Pitanje je da li pritisci dolaze sa strane na sve članove ili imamo članove unutar REM koji su zaduženi za pritisak, kaže Milićević navodeći da nema sumnju u ono što Judita Popović govori. Verujem da su izloženi raznim pritiscima, ali i da je potez N1 i Nova S pun pogodak, dodaje.

Na podsećanje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji Prva tema pre oko mesec i po dana rekao da država nije slučajno odredila koji kanali imaju frekvenciju, Milićević kaže da je predsednik sigurno rekao istinu – jer je sa „dubokim i podmuklim predumišljajem“ to uradila.

Prema dojavi, zaposleni u REM-u do sinoć nisu ni znali da ne treba da dođu danas na posao, i da im je poruka svima stigla uveče, a da je napisano da se ne zna ni do kada će trajati štrajk.

Komentarišući to, Ivan Milićević je rekao da ne znaju jer nemaju osnova za štrajk. „Na osnovu čega se vi osećate ugroženo? Nisam video da neko protestuje ispred REM-a, da ih gađa jajima, da preti Aleksandri Janković ili Oliveri Zekić, ali sam video kako se preti novinarima nezavisnih medija – imali smo slučaj sa koleginicom Obućinom. Na osnovu čega se vi, ljudi, tako osećate? Na osnovu toga što televizije iskazuju svoj bunt, prekidajući svoj program. Pa ne prekidaju vaš program. Prizemna, prosta, providna i u krajnjem uvredljiva manipulacija“, naglasio je.

Na podsećanje da su predstavnici vlasti svojevremeno, kada su neki članovi opozicije štrajkovali glađu, i oni štrajkovali posle toga, Milićević dodaje da je to taj isti princip, isti alat. „Ne znam ko u ovoj državi može da poveruje da je to spontano. Mislim da i oni postaju svesni da te stvari sve manje prolaze, ali da je pritisak – koji nema veze sa ovim televizijama već sa drugim instancama – prevelik“, navodi gost Novog dana.

Što se tiče dodele nacionalne frekvencije, Milićević kaže da se nada da će nešto da se desi – da ljudi imaju pravo da izaberu kome će verovati, šta će gledati i da imaju više uglova iz kojih će posmatrati stvari.

Sve oko pete frekvencije je isto vrsta ozbiljne, višegodišnje manipulacije koja sada kulminira, kaže. „Treba imati petlju da ulazite u diskusiju o zakonima sa univerzitetskim profesorom i bivšim studijom, koji jasno kaže da postoji zakonski rok, a Olivera Zekić tvrdi nešto drugo, bez ikakvog dokumentovanja. Mislim da zaista probijaju sve moguće granice“, ocenjuje novinar portala Nova.rs.

On je analizirao i nacrt zakona o policiji, navodeći da strahuje da se njime želi nešto provući. Istakao je da se prema predlozima pravi elegantan način da se policija „očisti“ od nepodobnih, sporan je i video nadzor za koji ima indicija da se već koristio, iako vlasti tvrde da je samo nabavljen, a i deo o nečemu što može da se nazove „parapolicija“. Dodaje da, prema ovom nacrtu, policija može da uđe u privatni posed bez sudskog naloga, što prema aktuelnom zakonu ne sme. O tome u odvojenoj vesti.

Komentari

Vaš komentar