Milićević: Pokušao sam da obiđem oklopno vozilo, dobio sam pesnicu u stomak

Vesti 15. nov 202213:29 23 komentara

Direktor NVO "Aktiv" Miodrag Milićević prepričao je za N1 detalje događaja od ponedeljka kada su ga zaustavile specijalne snage kosovske policije nedaleko od Jarinja. On je objasnio da je izdvojen iz kolone, verbalno maltretiran, a da je potom zadobio i udarac pesnicom u stomak, te da su policajci zahtevali od njega da objasni zbog čega je pokušao da pretekne oklopno vozilo koje je susreo nekih sedam do osam kilometara pre punkta na kom su ga zaustavili.

„Juče sam rano ujutru krenuo na put za Sarajevo gde je danas trebalo da budem na konferenciji i u blizini prelaza Jarinje, tamo gde se nalazi nekadašnji zvanični prelaz sa kosovske strane zaustavljen sam od strane jedinica specijalne policije. Nekolicina nas bila je u koloni, ja sam bio prvi, nakon čega su izašla tri policajca u maskirnim uniformama i dugim cevima. Pokazali su mi da treba da se izdvojim u stranu, da parkiram vozilo. Ostala tri vozila su propustili uredno“, kaže Milićević za N1.

Povezane vesti

On je istakao da je nakon toga krenula neka vrsta ispitivanja, da su mu se specijalci obratili prvo na albanskom jeziku. „Na moje insistiranje da ne razumem o čemu se radi, pošto nisu tražili dokumenta, nego su nešto drugo komentarisali, drugi policajac mi je onda zatražio dokumenta na grub način i po izlasku iz automobila oteo mi fizički dokumenta iz ruku. U tom momentu sam zatražio i zamolio ih da ne dižemo tenzije“, kaže Milićević.

Međutim, maltretiranje se, kako dodaje, nastavilo.

„Vozila nisu imala obeležja, kretali se 40 km na sat“

„Policajci su krenuli da viču zahtevajući od mene da objasnim zbog čega sam pokušao da preteknem oklopno vozilo koje sam susreo nekih sedam do osam kilometara pre punkta na kom su me zaustavili“, rekao je Milićević.

On je naglasio da policija nije imala nikakva obeležja da se radi o policijskom konvoju. „Imajući u vidu činjenicu da su se kretali brzinom od 40 km na sat, pokušao sam u tom trenutku da pretičem, a oni su mi dali do znanja presekavši mi put da to neće biti moguće, nakon čega sam se vratio u svoju traku“, ističe direktor NVO „Aktiv“.

Problem je, kako dodaje, bio u pristupu policije, insistirali su na tome da je prekršio neka prava na grub način, krenuli su u pretres. „Jedini policajac koji mi se obratio na srpskom naredio je da se okrenem prema njima…Okrenuo sam se i u tom trenutku dobio udarac u stomak. Tu je bilo jasno bez da sam prekršio bilo kakav zakon da se radi ne samo o prekoračenju sile, već i jasnoj demonstraciji sile, gde nije bila moguća komunikacija sa policijom. Usledio je pretres, razbacali su stvari, polomili neke plastične delove u gepeku“, kaže Milićević.

„Rekli su mi da je ovo bilo verbalno upozorenje prema meni i da ubuduće pazim šta radim“, dodaje.

On ističe i da je jasno da je ta jedinica pripada jedinicama za specijalne operacije i da su imali uniforme koje do juče nije imao prilike da vidi uživo. „Imali su fantomke na licima sve vreme, držali su upereno oružje prema meni ta dvojica policajaca“, dodaje.

Milićević kaže i da ne zna čime je isprovocirana tako izuzeno jaka i neprimerena akcija policije jer nije lično isprovocirao bilo koga od njih.

Razočaravajući je, dodaje, bio i demanti kosovske policije koji je usledio i čiji je cilj bio da prikrije sve što se juče dogodilo.

On objašnjava da se sam incident nije dogodio na samom prelazu Jarinje već kilometar i po pre samog prelaza, a da je u policijskom saopštenju samo demantovano da se događaj odigrao na Jarinju.

„Ono što je razočaravajuće je da policija ni u jednom trenutku nije pokazala bilo kakav stepen normalnog pristupa prema meni kao učesniku u saobraćaju. Jasna je bila demonstracija sile, želja da se isprovocira događaj, a da on ostane skriven od očiju javnosti“, ocenjuje Milićević.

Kaže i da je pre sat vremena podneo zvaničnu prijavu poliitčkom inspektoratu na Kosovu zbog tog događaja, a angažovaće i advokata koji će preuzeti dalji postupak. Milićević za sutra najavljuje i konferenciju za štampu u Prištini kako bi se izbegle medijske spekulacije o tome da li se događaj stvarno dogodio ili je sve fingirano kako su neki pojedinci u Prištini sve vreme pokušavali da potenciraju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare