Milićević: Struktura CIK Kosova promenjena, ceo proces se može zakomplikovati

Vesti 09. mar 202315:02 0 komentara

Struktura Centralne izborne komisije je promenjena, nemaju pristup biračkim centrima, nemaju jasnu komunikaciju sa političkim partijama na severu Kosova i to ceo proces može zakomplikovati, ocenio je u emisiji N1 studio lajv Miodrag Milićević iz nevladine organizacije Aktiv iz severne Kosovske Mitrovice.

„CIK je jasna u nameri da implementira izborni proces, što smatram pogrešnom odlukom, jer se insistira na implementaciji zakona a ne i u uvažavanju realnog stanja na terenu. Jasno je da ulazak u biračke centre, ključno u pogledu severne Mitrovice – to su dve najveće škole, koje su pod ingerencijom Republike Srbije – i takav pristup biračkim centrima je apsolutno nemoguć“, navodi gost N1.

Podsetimo, Srpska lista saopštila je da neće učestvovati na lokalnim izborima jer nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih je ta partija napustila kosovske institucije, niti će učestvovati na bilo kojim izborima dok zahtevi ne budu ispunjeni.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Izvršni direktor nevladine organizacije „Aktiv“ iz Severne Mitrovice, Miodrag Milićević izjavio je da više od 60 odsto građana na severu Kosova osećaju da su „drastično ugroženi“ i da je uočiljiv pad poverenja u Srpsku listu ali i institucije u centralnoj Srbiji, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Beta.

„Građani sa severa Kosova se osećaju odbačenim posle uklanjana barikada. Najviše poverenja u Vučić ima 17, 7 odsto ispitanika, sa ovog područja, dok svaki peti smatra da je uloga Vlade ključna za njihov opstanak. Njihovo poverenje u kosovske institucije je izuzetno nisko“, rekao je Milićević, na predstavljaju rezultata istraživanja urađenog tokom decembra prošle godine i januara ove, na području tri opštine na jugu Srbije i na severu Kosova, sa 750 ispitanika odnosno 350 ispitanika.

On je rekao da brine podatak što je jako veliki procenat Srba na severu Kosova „dezorijentisan“ i nema poverenje ni u jednog političkog činioca na tom području ali i u centralnoj Srbiji.

Govoreći o trenutnom pregovaračkom procesu, on je rekao da ga Srbi sa severa Kosova doživljavaju kao „potencijalnu opasnost“ sa pitanjem da li će Zajednica srpskih opština biti pravljena prema potrebama građana ili samo forma bez suštine.

„Iznenađenje je veliki porast poverenja u nevladine organizacije što se može tumačiti padom poverenja u Srpsku listu“, rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, bezbednosna slika se drastično pogoršala od kada je Aljbin Kurti premijer koji je, kaže, hteo da stavi pod kontrolu sever Kosova.

„Specijalna policija se nekontrolisano ponaša i fizički napada građane“, rekao je Milićević, napominjući da pitanje bezbednosti mora da se uključi u pregovarački proces.

Predstavnik nevladine organizacije Centar za demokratiju i edukaciju – Dolina iz Bujanovca, Agon Isljami naveo je da Albanci „iz Preševske doline“, odnosno Preševa, Bujanovca i Medveđe, više od 64 odsto imaju poverenje u kosovsku Vladu, a u Vladu Srbije 8,3 odsto. Najviše poverenja u kosovsku predsednicu (Vjosa Osmani) ima 37,3 odsto ispitanih, u Vučića 6,3 odsto.

On je rekao da Albanci iz tih opština većinom podržavaju nezavisnost Kosova dok za sebe očekuju da budu tema dijaloga Beograda i Prištine.

Istraživanje, koje je upoređivalo položaj Albanaca i Srba sa oba ova područja, pokazalo je neke važne zajedničke probleme ; – ekonomska situacija, odlazak mladih i korupcija, što je „sumorna slika“ realnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!