Milivojević i Aleksić: Prihvatanje evropskog predloga – temelj velike Albanije

Vesti 02. feb 202309:4488 komentara

Predsednik poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić i narodni poslanik iz redova Demokratske stranke Srđan Milivojević smatraju da bi prihvatanje evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u kojoj se spominje ulazak Kosova u UN bilo postavljanje temelja za veliku Albaniju. "Ako neka država postane članica UN, ona je praktično međunarodno priznata i onda će moći da se ujedini sa Albanijom i stvori veliku Albaniju na tlu Srbije". Za današnju sednicu skupštine na kojoj će biti predstavljen tok pregovaračkog procesa i izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo kažu da je besmislena jer na nju predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi bez ikakvog plana i platforme.

„Žao mi je što dolazi bez ikakvog dokumenta koji treba da predstavi poslanicima i građanima… Deset godina vodi pregovore, pobeđuje sa 5:0… i onda kaže da je Srbija došla u nikad goru situaciju. Nema dobre politike sa lošim rezultatima“, poručuje Milivojević, aludirajući na Vučićevo obraćanje javnosti posle sastanka sa svetskom petorkom koja mu je predstavila novi evropski plan za Kosovo.

Povezane vesti

Aleksić podseća da je Vučić najavljivao predstavljanje evropskog plana, a onda je kazao da će predstaviti izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo.

„Kakva je to sednica bez plana, zašto on dolazi na sednicu, da nas pravi budalama“, pita Aleksić i dodaje da nije ucenjena Srbija, već Vučić, koji je, prema njegovim rečima, „najveća pretnja državi Srbiji“.

Zbog toga je, navodi, Narodna stranka predložila rezoluciju protiv priznanja Kosova i njegovog ulaska u UN.

„Svaka stranka u parlamentu je protiv priznanja Kosova i da ono postane član UN. Ako je tako, onda hajde da usvojimo rezoluciju“, poručuje i dodaje da je suština evropskog predloga da Kosovo postane članica UN, a samim tim postaje i država.

Ističe da o statusu Kosova može da se raspravlja samo u Savetu bezbednosti UN, „ne mogu o tome da odlučuju članice Kvinte, pa one su sve priznale Kosovo, s kim pregovaraš Vučiću“.

„U ovom trenutku treba ići ka onima koji ne priznaju Kosovo, koji sede u SB UN, a ne da pregovaraš sa nekim ko želi da ti otme Kosovo“, kaže Aleksić.

Milivojević se osvrnuo i na pitanje ZSO, navodeći da mi to tražimo od Kosova koje ne priznajemo, ocenjujući da je to šizofrena politika.

Ističe i da je veoma opasna situacija ako je jedan takav dokument kao što je novi evropski predlog krije od javnosti.

„Vučić dolazi u parlament poslednji put pre nego što potpiše neki dokument, da se busa u prsa kako ne da Kosovo, a za tri meseca će nešto da potpiše“, ocenjuje Milivojević i dodaje da je današnji Vučićev dolazak u skupštinu „podmukli, propagandni potez“ kojim on pokušava da homogenizuje svoje biračko telo.

S tim se slaže i Aleksić i kaže da Vučićevi birači polako shvataju da su svih ovih godina izmanipulisani i prevareni od njega.

Milivojević navodi da „Vučić na ovoj sednici pokazuje da mu nisu važni ni Srbija, ni Ustav, ni građani, „važan mu je samo njegov opstanak na vlasti“.

Aleksić smatra da Vučić za evropski predlog u ovom trenutku ne može da dobije većinu u parlamentu, jer on podrazumeva ulazak Kosova u UN i dodaje da nije istinita teza da Srbija to ne može da spreči, jer postoje države koje imaju pravo veta i koje bi to sprečile.

Kaže i da je Narodna stranka za konstruktivni dijalog, bez priznavanja, da se olakša život ljudima na Kosovu.

„Očekujem da će opozicija danas da izvede Vučića na čistac“, navodi.

Na pitanje zašto nisu otišli na konsultacije sa Vučićem na kojima bi im predstavio detalje plana, on smatra da uopšte ne bi dobili plan, jer ih je Vučić zvao samo da ih „iskoristi i zloupotrebi“.

I Milivojević slično misli i ocenjuje da Vučiću nije potreban sagovornik, već neko s kim će eventualno podeliti odgovornost, ili mu je potreban krivac.

Da bi podcrtao besmislenost današnje sednice, Aleksić je kazao da će ključna poenta biti koliko je izdržao Vučić a da ne izađe iz skupštinske sale.

Komentari

Vaš komentar