Milivojević: Mira Marković pisala „o naoružanom Vulinu“ tokom protesta 1996.

Vesti 03. dec 202211:5729 komentara
Izvor: Tanjug / AP Photo/Darko Vojinović)

Govoreći o postavljanju Aleksandra Vulina na čelo BIA, politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da postoji kontinuitet i da razume zašto je on na to mesto postavljen, podsetivši, pri tom, na jedan deo iz autobiografije predsednice JUL-a Mirjane Marković u kojoj se pominje "naoružani Vulin i Željko Mitrović" tokom studentskih protesta 1996. godine i pripreme čuvenog kontramitinga.

Milivojević je prvo podsetio da se radi o čoveku koji je izbegavao da služi vojni rok, „pa je sa 50 godina odlučio da služi 15 dana od kuće vojsku“ i kao takav postao je ministar odbrane.

Povezano:

Što se ovog nameštenja tiče, postoji kontinuitet, kaže Milivojević, dodajući da u autobiografiji Mirjane Marković govori o tome da kada su 1996. godine izbili studentski protesti zbog krađe lokalnih izbora, a vlast odlučila da pravi kontramiting na Ušću, da su u hotelu Moskva sedeli organizatori kontraprotesta sa Mirjanom Marković i da je ona u autobiografiji napisala: „a onda ulaze naši mladi bojovnici, naoružani, Vulin i Željko Mitrović“.

Ja potpuno razumem što je Vulin tu, naveo je.

„Mi bez pardona ne samo da smo se na neki način pomirili s tim, da oni koji su u našim životima odlučivali devedesetih godina iz pozicije ratnih huškača, danas to isto čine, samo su se sada preobukli i zovu se „jastrebovi mira“. Sada nas huškaju na mir po svaku cenu pa i da damo sami sebe. I mi to prihvatamo normalnu stvar“, kaže Milivojević dodajući da je njemu jasno zašto deo međunarodne zajednice takve ljude forsira – „jer je njima najlakše upravljati“.

Kad neko ima problem u svom javnom delovanju iz devedesetih, kao što mnogi od njih imaju, onda ćete imati te lični pritiske, na konkretne ljude, dodao je. Ali to je njihov problem, a ne problem građana Srbije, istakao je Milivojević.

Milivojević je u Novom danu govorio i o Vučućevim vređanjima Rade Trajković, ocenjujući  da je način na koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić komunicira sa Radom Trajković i Nenadom Rašićem, koji su pre neki dan dobili funkcije u kosovoskoj vladi, neprimeren. Čak i da imate lični animozitet, ne možete da se uključite telefonom u dnevnik neke televizije i da vređate na sva zvona građane svoje zemlje, dodao je. Govorio je i o „nakardnim“ pregovorima između Beograda i Prištine, zašto misli da je dobro što nije formirana ZSO, ali i o poruci Aleksandru Šapiću koja dolazi iz vlasti i o reprezentaciji u fudbalu. A spominjao je i jednu Vučićevu fotografiju.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod

Komentari

Vaš komentar