Milivojević: Na Kosovu smo u tački ključanja, na putu da imamo nove eskalacije

Vesti 03. dec 202212:50 0 komentara
N1

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je, komentarišući situaciju na Kosovu, da smo odavno na tački ključanja i tek smo izašli iz krize oko tablica koja se ciklično ponavlja zahvaljujući jednostranim potezima u Prištini. Mi smo na putu da imamo nove eskalacije, ne samo novim imenovanjem Rašića za ministra mimo svih normi, već i sa lokalnim izborima koji slede u decembru, kaže Milivojević.

Milivojević je rekao da ono što je bilo sa tablicama nije bilo dovoljno nekim međunarodnim centrima moći da shvate i odlučujuće deluju na prištinske vlasti.

„Mi smo na putu da imamo nove eskalacije, ne samo novim imenovanjem gospodina Rašića za ministra mimo svih normi već i sa tim lokalnim izborima koji slede u decembru“, kaže Milivojević, piše RTS.

POVEZANE VESTI:

Dodaje da je srpska strana na ivici strpljenja i vreme je da oni koji imaju stvarni uticaj preduzmu konkretne mere.

„Treba sprečiti proizvodnju jedne politike koja izaziva tenzije“, napomenuo je Milivojević.

Srbi sa juga KiM su na ivici da napuste kosovske institucije. Njih je više nego Srba na severu, oni su u kosovski sistem integrisani gotovo 15 godina, mnogi od njih rade u policiji, piše RTS.

„Oni su se prilagodili nametnutoj situaciji, ali izgleda da i njihovo strpljenje dolazi do kraja i mi onda ulazimo u jednu krizu koja može da ima samo eskalaciju. Ako se i Srbi na jugu odluče za tako nešto onda taj sistem ne može da funkcioniše. Onda dolazimo na teren kada je neophodno da se primenjuju druge mere“, objasnio je bivši diplomata.

Dodao je da onda i Kfor mora da uzme stvari u svoje ruke i da se vratimo na ono što kaže Međunarodno pravo i Rezolucija 1244, funkcionisanje jednog entiteta koji se nalazi pod protektoratom UN, jer su oni nadležni da štite mir i stabilnost.

„Ako se desi da i ova eskalacija stupi na scenu onda postoji samo taj mehanizan, ne postavlja se pitanje da li je realno ili ne. Ne postoji drugi mehanizam od tog mehanizma koje su postavile UN“, napomenuo je Milivojević i dodao da je iluzija ako neko misli da Kosovo može da se tretira kao država koja vrši svoje funkcije i politički sistem koji ima pun kapacitet.

„Najopasnije što se EU ne ponaša statusno neutralno“

Govoreći o imenovanju Neneda Rašića za ministra u kosovskoj vladi, kaže da bi bilo realno da se ta mera ukine, ali napominje da je reagovanje EU bilo sa zakašnjenjem i ona time gubi kredibilitet.

„Nemoguće je dole da bilo ko predstavlja srpski narod iza koga taj narod ne stoji. Ukoliko se to ne spreči ulazimo u novu eskalaciju. Imam utisak da EU podržava taj sistem i da pokušavaju da se nametne rešenje koje bi išlo u pravcu priznavanja takozvane realnosti, odnosno priznavanja koseovske državnosti, što nije moguće“, istakao je.

Milivojević je ocenio da je najopasnije što se EU ne ponaša statusno neutralno, nego se ponaša statusno pristrasno.

„Većina u EU koja podržava kosovsku državnost gura ovu priču o kandidaturi i viznu liberalizaciju. A ukrajinska kriza diktira ovaj tempo“, kaže Milivojević.

Bliže se izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu, zakazani za 18. decembar. Srpska lista najavila je da bojkotuje izbore, spisak kandidata je zaključen. Milivojević komentariše da je ovo uvod u novu eskalaciju i zatvaranje svih mogućih mehanizama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!