Milivojević: Panični strah Vučića od anketnih odbora u parlamentu

Vesti 29. mar 202309:16 komentara

"Očigledno da režim Vučića pokazuje panični strah od onih tema koje opozicja želi da nametne u parlamentu. Kada institucije u ovoj zemlji ne rade posao, poslednja linija odbrane neke normalnosti, demokratije i slobode predstavlja Skupštinski anketni odbor. Ja sam zajedno sa kolegama iz DS podneo 11 zahteva za formiranjem odbora. Ni na jedan zahtev nije odgovoreno, niti je stavljen u proceduru. Čak ni na dnevni red, ako bi obrazložili razloge za formiranje", izjavio je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević u emisiji "Newsnight".

Upozorava da će doći vreme nakon promene vlasti kada će sve ovo biti ispitano, i kada će krivci odgovarati.

Povezane vesti

Tara Tepavac iz Otvorenog parlamenta objašnjava da Anketni odbor nema izvršna i sudska ovlašćenja, ali ima ovlašćenje da u okviru Narodne skupštine traži od državnih organa, drugih organizacija i tela činjenice izjave i podatke.

„Organi i organizacije su obavezni da anketnom odboru dostave sve podatke i da usvojim izjavama govore istinu. Na kraju rada Anketni odbor sastavlja izveštaj i u njemu je dužan da obavesti kakve je činjenice utvrdio, odnosno šta je saznao u ‘istrazi’, i da predloži neke mere koje bi institucije mogle da urade izvan skupštine“, pojasnila je Tepavac.

Podsetimo, aktuelni skupštinski saziv nije formirao niti jedan anketni odbor do sada, niti su se takvi predlozi našli na dnevnom redu.

Zašto su oni važan mehanizam kontrole vlasti i koje su to sve teme koje su predlagane da budu istražene ovim mehanizmom?

Kako objašnjava reporter N1, jedna od tema o kojoj bi trebalo u Skupštini Srbije da se raspravlja, odnosno da Anketni odbor utvrdi činjenice, jeste zbog čega inicijativa koju su građani podneli, a kojom se tiče iskopavanja litijuma – još nije na dnevnom redu u parlamentu. Vrlo sličnu sudbinu ima i 48 zahteva za formiranje anketnih odbora, a neki od njih „stoje“ godinama i po svemu sudeći – stajaće i u nrednom periodu.

To možda ne bi ni bilo čudno kada ne bi znali zašto služe anketni odbori, a to je da se oni formiraju u slučajevima kada se neke stvari od izuzetnog javnog inteesa i značaja.

Pošto institucije u našoj državi ne daju dovoljno odgovora, neke istrage nisu završene, a neke nisu ni započete, Skupština Srbije bi kao vrhovna institucija koja vrši nadzor nad ostalim trebalo da utvrdi činjenice i da objasni sve ono što je predmet interesovanja javnosti.

Ako uzmemo u obzir da postoji 48 zahteva za formiranjem anketnih odbora, to praktično znači da postoji 48 slučajeva u kojoj institucije nisu dale adekvatno objašnjenje ili odgovor.

Kao jedan od odgovora na pitanje o ovolikom broju anketnih odbora, postoji i objašnjenje da se većina sednica u poslednjem sazivu sazivaju 24 pre početka pred samu sednicu, pa poslanici opozicije nemaju ni vremena da podnesu zahteve za promenu dnevnog reda.

Pogledajte kompletnu emisiju Newsnight: