Miljuš: Dojave o bombama predstavljaju prvorazredni novi vid terorizma

Vesti 16. maj 202209:15 > 09:46 21 komentara
Tanjug / Tara Radovanović

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Branko Miljuš izjavio je u Novom danu da su višednevne najave o bombama potpuno poremetile svakodnevicu pojedinih građana Beograda, i nazvao ovu situaciju "provorazrednim novim vidom terorizma". "To je terorizam po definiciji. Poremetimo vam dnevne rutine, sejanje straha i stvaranje uslova da ne možete normalno da funkcionišete", istakao je Miljuš.

„Ulazimo u jednu ozbiljnu psihozu. Deca ne idu u školu, a juče smo imali dojave o bombama u zoološkom vrtu, železničkoj stanici i ne možete ignorisati nijednu od tih pretnji. Sav taj cirkus koji se dešava u Beogradu postaje neizdrživ, jer ozbiljno utiče na svakodnevno funkcionisanje građana“, rekao je Miljuš.

Ukazuje da je pitanje odakle stižu pretnje pitanje za državne organe, i zapitao je „da li je moguće da ne mogu da to ustanove“?

Povezane vesti

„Predsednik je u jednom trenutku okrivio druge strane službe, pa nastavak tome vidimo u hapšenju dva Poljaka ispred fabrike „Sloboda“. Očigledno da je to jedna nova nenormalnost, a duži vremenski period moramo da se navikavamo na nenormalnosti. Počelo je sa pandemijom, pa ratom u Ukrajini, a danas smo žrtve nove nenormalnosti. Više ne može normalno da se funkcioniše u gradovima zbog tih dojava o bombama, i ja se zaista nadam da će nadležni uspeti da pronađu i da otkriju šta se zapravo dešava. Da će deca moći normalnije da idu u školu i da ćemo moći normalnije da živimo“, naveo je Miljuš.

Dodaje da odakle god da dolaze dojave o bombama, to predstavlja „provorazredni novi vid terorizma“.

„To je terorizam po definiciji. Poremetimo vam dnevne rutine, sejanje straha i stvaranje uslova da ne možete normalno da funkcionišete“, podseća gost N1.

Govoreći o ratu u Ukrajini, on je rekao da Srbija mora da zauzme stranu u ovom sukobu.

„Svet više nije isti kakava je bio pre početka sukoba. Neophodno je izabrati stranu. Ja i Stranka sloboda i pravde nemamo nikakvu dilemu, od samog poičetka smo osudili rat kao model rešavanja konflikta, a napad Rusije na Ukrajinu smo osudili zbog civilizacijskih normi. Što se tiče sankcija, ja ne mislim da su one idealan način da se reši konflikt, ali mi moramo uskladiti svoju politiku sa politkom EU, između ostalog, zato što je naš cilj da budemo deo Evropske unije“, istakao je Miljuš.

N1

Konstatuje da dokle god bude trajao rat u Ukrajini – „cela Evropa će imati katastrofalne posledice zbog toga“.

Ocenjuje da Vučić ne veruje u mogućnost pobune građana Srbije ukoliko uvede sankcije Rusiji.

„Vidim da mnogi pokušavaju da kažu da to (sankcije) ne odgovaraju njegovom biračkom telu, ali mislim da minimiziramo mogućnosti koje ovom režimu stoje na raspolaganju kada je propagandna mašinerija u pitanju. I veće stvari, i veće teme su oni uspeli da proguraju i da proglase svojim velikim pobedama, a ne ono što jeste interes građana Srbije“, smatra Miljuš.

Na pitanje da kako bi glasala Stranka slobode i pravde u Skupštini Srbije ako bi se stavilo na glasanje da li uvesti sankcije Rusiji, on je ponovio da bi odluka stranke kojoj pripada bila da se – uvedu sankcije.

„Ali, to nije pomaganje Vučiću. Savet se ne okreće oko Vučića, niti se Srbija okreće oko njega. Političke stranke imaju svoje programe i idelogije na kojima insistiraju, i mi ćemo naše stavove definisati na bazi toga što mislimo. A to radimo ne zbog sebe, nego zato što smo uvereni da je to dobro za građane Srbije“, kazao je on.

Komentarišući najave o ponavljanju izbora u Beogradu, on je rekao da veruje da će uskoro biti novih izbora, kao i da će opozicija pobediti na njima.

„Bićemo pripremljeni… M i smo u skaldu sa tim na Glavnom odboru pre dva dana doneli neke odluke i počeli pripreme za te izbore. Dakle, dobra vest za građane Beograda je da će izbora biti, i na njima moramo da odlučimo da li želimo da nastavimo sa ovim što se dešavalo do aprila, ili želimo damo šansu da živimo drugačije“, zaključio je Miljuš.

Komentari (21)

Vidi sve komentare