Miloš Timotijević dobitnik priznanja za podizanje svesti o multiploj sklerozi

Vesti 20. dec 202210:00 0 komentara
Nova.rs/ Zoran Lončarević

Ovogodišnji dobitnik priznanja za podizanje svesti u javnosti o značaju terapije za sve pacijente sa multiplom sklerozom je glumac Miloš Timotijević, saopštilo je udruženje MS Platforma Srbije.

U znak sećanja na lik i delo prof. dr Dragane Obradović, MS Platforma Srbije je prošle godine ustanovila priznanje koje nosi njeno ime. Dodeljuje se svake godine istaknutim pojedincima, udruženjima i ustanovama koje podižu svest o značaju terapije za sve MS pacijente.

POVEZANE VESTI

„Ovogodišnje priznanje biće dodeljeno našem poznatom glumcu Milošu Timotijeviću, a svečana ceremonija će se održati u četvrtak, 22. decembra 2022. godine od  17.30, u prostorijama UK PAROBROD“, navode.

Dragana Obradović je bila specijalista neurologije na VMA, vrhunski stručnjak za multiplu sklerozu, član Neurološke sekcije Srpskog lekarskog društva, kao i  evropske federacije neuroloških društava. Bila je i profesor neurologije na Medicinskom fakultetu. Autor je brojnih naučnih radova i učestvovala je u radu mnogih naučno – istraživačkih studija.

„Pored velikog doprinosa humanijem i pravednijem pristupu lečenju obolelih od multiple skleroze u Srbiji, Dragana Obradović je inspirisala osnivanje udruženja  pacijenata, kako u Beogradu, tako i u drugim delovima Srbije. Zajedno sa Draganom, a pre svega zahvaljujući njoj, problem nelečenja multiple skleroze je prepoznat od državnih institucija. Kao rezultat zajedničkih aktivnosti u toku 2020. godine povećan je broj pacijenata koji primaju terapiju sa 1.200 na 2.500. Uvedeni su novi lekovi, a među njima i oni visokoefikasni“, naglašavaju u saopštenju.

Multipla skleroza je najčešće neurološko oboljenje mladih ljudi i procenjuje se da u Srbiji boluje oko 12.000 osoba. Obolevaju osobe u dobi između 20. i 40. godine života, u vreme kada se ljudi, dodaje se, nalaze u ličnom, porodičnom i profesionalnom usponu i postižu najbitnije stvari u životu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!