Milovančević: Vučićeve izjave nakon Ohrida uteha njegovom biračkom telu

Vesti 20. mar 202317:54 47 komentara

Urednik portala Nova.rs Vojislav Milovančević ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim obraćanjem nakon sastanka u Ohridu dovodi građane u zabludu, jer im kaže da "nešto nije potpisao, sa druge strane ne kaže ono što je sve dogovorio". "Rečeno je da je dogovoreno, rečeno je i da će i Beograd i Priština biti pod monitoringom Evropske unije i da će se pratiti šta rade, a da će od toga zavisiti njihove evrointegracije. Samim tim će zavisiti i koliko će novca dobijati iz pristupnih fondova EU", istakao je Milovančević. Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, bitno je da predsednik Srbije izađe pred građane i da prizna šta je prihvatio u Ohridu, a da nakon toga snosi političke posledice.

Međutim, ne veruje da će Vučić uraditi tako nešto, i predviđa da će nastaviti da ponavlja da „ništa nije potpisao“.

Povezane vesti

„Vučićeve izjave nakon Ohrida su neka vrsta utehe njegovom biračkom telu i javnosti u Srbiji, jer znamo da je dobar deo javnosti protiv nečega što bi značilo priznanje Kosova. S druge strane, čuli smo i Borela, da su tražili neke kreativne načine kako da pređu preko toga što Srbija ne želi da potpiše, pa su to uradili tako što su ceo sporazum uveli preko poglavlja 35, a koje se tiče napretka Srbije ka Evropskoj uniji. Pronađen je kreativan način da se kaže da predsednik  ništa nije potpisao, a zapravo je sve dogovorio“, kazao je Milovančević.

Prema njegovom mišljenju, uveravanja predsednika Srbije predstavljaju „običnu demagogiju“.

„Ovo deluje samo kao poruka njegovom biračkom telu: ‘Ja nisam potpisao, znači ništa ne postoji’. S druge strane, Evropskoj uniji je potreban hitan rezultat. Ne mislim da je tragično to što je prihvaćen obvaj sporazum, suština je da je Srbija prihvatila da Kosovo postoji kao poseban entitet, i to je ono što predsednik pokušava sve vreme da sakrije od javnosti. To delu opozicije koji je desno orijentisan smeta, oni to tumače kao potpuno priznanje nezavisnosti. Ali, do potpunog priznanja Kosova još je dug put i još mnogo treba da se pregovara“, ocenio je Milovančević.

Dodaje da su najavljene konsultacije predsednika Vučića i parlamentarnih stranaka „zakasnele“, i smatra da desno orijentisane stranke neće doći na taj razgovor, dok će za proevropske stranke sastanak sa Aleksandrom Vučićem u ovim okolnostima ličiti na „spašavanje davljenika“.

Govoreći o najavljenim protestima protiv priznanja Kosova, Milovančević navodi da su te stranke do ove situacije sa Kosovom imale jednu vrstu odnosa sa predsednikom Srbije, a sada ga najoštrije kritikuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare