Milovanović: Nećemo dobiti epiloge najvećih afera sve do promene vlasti

Vesti 30. apr 202118:34 > 18:36 8 komentara

Novinarka portala Nova.rs Tanja Milovanović izjavila je u Danu uživo da su mnoge afere u našoj zemlji pokazale da postoji spona između kriminala i državnih zvaničnika, kao i da zbog toga ne veruje da će one dobiti epilog sve dok ne dođe do promene vlasti. Ona je govoreći o slučaju "Papić" kazala da ne veruje da će doći do podizanja optužnice protiv bivšeg načelnika SBPOK-a, pa ni do suđenja. "Nikome od njih dvojice, Nebojše Stefanovića i Gorana Papića, ne bi išlo u prilog šta bi novinari na tom suđenju mogli da čuju", istakla je Milovanović.

Podsetimo, sadašnji Ministar odbrane, a doskorašnji policije, Nebojša Stefanović rekao je na saslušanju u višem javnom tužilaštvu, da ne zna ništa o blindiranom vozilu koje je zaplenjeno a odmah potom vraćeno saradniku Veljka Belivuka, Marku Miljkoviću.

Povezane vesti

„Ministar Nebojša Stefanović saslušan je juče u sklopu istrage koja se vodi protiv Gorana Papića, i to po zahtevu advokata Branislava Tapuškovića, s obzirom da je on nekoliko puta u medijima navodio da njegov branjenik Papić to učinio po nalogu ministra, shodno tome da mu je u tom trenutku bio nadređeni.  Imali smo priliku da čujemo od Tapuškovića da je više svedoka, visokih funkcionera policije, govorilo isto to što i njegov klijent. Međutim, onda se javnosti obratio i Nebojša Stefanović, i rekao da to nije tačno. On je rekao da je jedina osoba koja ga dovodi u vezu sa pomenutim slučajem Goran Papić“, navela je Milovanović.

Preme njenim rečima, nakon saslušanja Stefanovića, „dobili smo novo ime“, a to je bivši načelnik beogradske policije Milenko Munižaba, koji je označen kao direktna osoba koja je izdala tu naredbu (o vraćanju vozila saradniku Belivuka).

Ona je navela da se blindirana vozila drugačije kontrolišu u odnosu na regularna vozila.

„Poznato je koje službe imaju blindirana vozila, i koje službe mogu da ih poseduju, a mi imamo situaciju da je takvo vozilo pripadalo grupi Veljka Belivuka, odnosno njegovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću. Postavlja se pitanje odakle im to vozilo i odakle su ga nabavili? Takođe, postavlja se pitanje zbog čega je to vozilo najpre oduzeto, pa potom i vraćeno? Vi imate kriminalnu grupu za koju se vezuju različita najteža krivična dela u prethodnih nekoiliko godina. I imamo situaciju da su takvoj grupi dostupna blindirana vozila. To nije nešto što je normalno i ne bi trerbalo da bude“, naglašava Milovanović.

Naša sagovornica napominje da je od velike važnosti uključivanje načelnika beogradske policije Milorada Munižabe u ceo slučaj, jer se, kako ističe, otkrilo da postoji naredba u pisanoj formi, odnosno dokaz da je neko to učinio.

Podseća da bi trebalo u nastavku slučaja da se utvrdi njegova uloga u čitavom slučaju.

„Prosto neverovatno da ministar Stefanović ne zna ništa o tom slučaju“

„Trebalo bi da Munižaba ispriča ko je njemu rekao da takvu naredbu donese, a prosto je neverovatno da tadašnji ministar policije, a sadašnji odbrane ne zna ništa o tome. On je na vrhu tog lanca u MUP-u bio, i nelogično je da imamo situaciju da ministar uopšte ne zna da je postojala naredba“, kaže ona.

Takođe, takvo vozilo bi po pravilima trebalo da se prijavi i Interpolu, pa je samim tim čudno da ministra ništa nije znao o tome.

Komentarišući nastavak ovog slučaja, ona kaže da su svi svedoci saslušani, kao i da bi logičan nastavak bio da se podigne optužnica ili da tužilac odustane od krivičnog gonjenja.

„Shodno tome da smo imali situaciju da je Papić pušten da se brani sa slobode, meni deluje da uopšte nećemo ni doći do optužnice, a kamoli do suđenja. Interesuje me šta bi bilo na tom suđenju i zato mislim da neće doći do njega. Trebalo bi na tom suđenju da vidimo suočavanje tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića i Gorana Papića, koji su do skoro bili najbliži saradnici. Nikome od njih dvojice ne bi išlo u prilog šta bi novinari na tom suđenju mogli da čuju“, istakla je Milovanović.

Povezane vesti

Ocenjuje da je dosta teško da se u našoj zemlji dokažu veze između kriminala i vrha policije i politike.

„Imamo dosta afera gde vi vidite da postoji spona između kriminala i državnih zvaničnika. Međutim, mislim da epilog tih afera nećemo dobiti dok ne dođemo do promene vlasti. Imamo u vlasti SNS, koja se dirtektno dovodi u vezu sa svim većim aferama. U ovom trenutku nije za očekivati da će doći do epiloga tih afera“, napomenula je Milovanović.

Ona je ukazala na činjenicu da što se više izbori bliže, sukobi i koškanja dve struje unutar SNS-a se smiruju.

„Svima ide u korist unutar Srpske napredne stranke da se sukobi slegnu, da bi ostvarili povoljniji rezultat na predstojećim izborima. Međutim, ne znam koliko će još dugo trajati to zatišje, jer mi se čini da ima previše afera koje guše državu u proteklih nekoliko godina“, zaključuje Milovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare