Milutin Jeličić Jutka izašao iz zatvora, kaže – sve je bilo dobro

Nekadašnji predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji nad saradnicom Marijom Lukić, izašao je iz zatvora u Ćupriji danas nešto posle 9 časova. Njemu je istekla tromesečna kazna.

Na pitanje kako mu je bilo proteklih 90 dana u ćuprijskom zatvoru, Jeličić je kratko rekao da je sve bilo dobro i ušao u automobil.

Jeličić je na izdržavanje kazne otišao 24. januara. Kako smo saznali, Jeličić je dok je služio kaznu podneo zahtev za uslovni otpust posle dve trećine odslužene kazne. Međutim, on nije prihvaćen, a razlozi odbijanja nisu poznati.

Ukoliko želi, Jeličić može da se vrati u Skupštinu Brusa gde je, uprkos presudi, i dalje odbornik. Iako slučaj polnog uznemiravanja Marije Lukić nije jedini u kome je osuđen, zakon mu omogućava da se i na nekim narednim izborima kandiduje i za druge javne funkcije.

Zakon o lokalnim izborima predviđa prestanak mandata pre isteka vremena samo ukoliko je neko „pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci“.

Podsetimo, policija je u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu kojom je bilo obuhvaćeno sedam žena, a tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Jeličića samo u slučaju bivše saradnice Marije Lukić.

Slučaj je iz Osnovnog suda u Brusu izmešten u Osnovni sud u Kruševcu zbog mogućeg uticaja na sud.

Tužilaštvo je tražilo jedinstvenu kaznu zatvora od sedam meseci zatvora za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje, dok je sud ocenio da za krivično delo polno uznemiravanje tužilac nije pružio dovoljno dokaza i izrekao bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri meseca za nedozvoljene polne radnje.