Minić (EPuS): Duga je lista stvari zbog kojih je Evropska unija važna

Vesti 08. maj 202216:41 0 komentara
EU, EK, zastave
Kenzo Tribouillard/AFP

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Jelica Minić istakla je da je duga lista stvari zbog kojih je Evropska unija (EU) važna, navodeći pre svega zbog to što smenjuje pojedinačne interese sa zajedničkim i što donosi mir Evropi, snagu civilnom društvu, inovacije, napredak, mogućnosti i izbor.

Minić je na otvaranju regionalne konferencije „Revitalizacija EU vrednosti“ u organizaciji EPuS i Tehničke podrške za organizacije civilnog društva EU (EU TACSO) dodala je da EU promoviše čistiju i zelenu Evropu, podiže standard i očekivanja, promoviše demokratiju, jača ljudska prava i stimuliše evropski identitet.

Ukazala je da EU inkluzijom zamenjuje isključivanja, pomaže Evropljanima da shvate svoje zajedničke vrednosti, podstiče saradnju i efikasnost, pruža primer ostatku sveta, omogućuje Evropi da „snažnije govori“ i ohrabruje na pravu zasnovan pristup međunarodnim poslovima.

Ona je upozorila da će odgovor na rat u Ukrajini biti militarizacija Evrope i mnogo veća ulaganja u sektor odbrane i industrije.

Dodala je da je taj rat promenio uslove trgovine, podstakao inflaciju, povećao cenu energenata i učinio nekompletnim oporavak od kovida, i naglasila da su se pojavili novi izazovi jer države napuštaju svoje standardne politike i povećavaju državni intervencionazam.

Generalna sekretarka EPuS Zvezdana Kovačević istakla je da moramo da menjamo način na koji smo do sada posmatrali EU, kao „dosadnu, birokratsku“, pod uticajem lobija velikih internaciolanih kompanija i fondova, kao zajednici koja je „nepovezana sa svojim građanima“.

Takav imidž EU se može promeniti uspostavljanjem snažnih veza sa ljudima, navela je Kovačević i dodala da je zbog toga važno insistirati na aktivnoj komunikaciji sa građanima.

Podsetila je da EU najbliskiji partner Zapadnog Balkana i ukazala da građani regiona moraju da budu upoznati na odgovarajući način sa tom činjenicom.

Predstavnik EU TACSO Ričard Alen naveo je da je Bregzit pokazao da benefiti EU moraju biti vidljivi svim građanima, a ne samo eliti, i da anti-EU narativi nisu bezopasni, već veoma opasni i da prete ne samo Uniji već i evropskoj civilizaciji.

Rekao je da se nada da će konferencija dati dodatnu energiju naporima Srbije i pokazati prednosti članstva u EU, jer će EU „promeniti živote“ građana Srbije i regiona.

Zaključio je da se nada da će se čitav region priključiti EU uskoro i da će ova konferencija ubrzati to pristupanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!