Minić: EU će Srbiji progledati „kroz prste“, međunarodni poredak u opasnosti

Vesti 26. feb 202212:07 > 12:25 70 komentara
N1

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je za N1 da misli da će Evropska unija progledati Srbiji "kroz prste" povodom neuvođenja sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu. "Evropska unija je pred teškom odlukom. Pustiti Srbiju niz vodu je rizičan potez, Borel je rekao da će se posebna pažnja obratiti na situciju na Balkanu, u Moldaviji, Gruziji. Ima i drugih zemalja koje su ugrožene intervencijom u Ukrajini, ona povlači potencijalno i eventualne poteze koje EU ne bi mogla da prihvati. Pomno se prati situacija na Kosovu i u Crnoj gori, to su poruke iz EU - implicitno se Rusija i Srbija vide kao pretnja", rekla je ona.

Minić kaže da prve reakcije ambasada SAD i Rusije pokazuju da su manje-više dobro prihvaćene ocena koje je Srbija dala i šta će činiti povodom agresije.

„Srbija je implicitno osudila rusku intervenciju, ocenjujujući je kao grešku, Srbija stoji iza toga da teritorijskni integritet i suverenitet Ukrajine nisu upitni, Srbija nije prihvatila sankcije Rusiji objašnjavajući da je to interes Srbije, imamo tesne ekonomske veze sa Rusijom, ali i političke i očekuje se podrška Rusije u vezi statusa Kosova. Kao i prilikom aneksije Krima, Srbija se nije opredelila za sankcije, oni koji na to reaguju su Brisel i EU, imaju očekivanja da Srbija uvede sankcije“, kazala je ona.

Povezane vesti:

Dodaje da je Srbija uradilo ono što je moglo i da nije bilo očekivano da Srbija uvede sankcije Rusiji.

„Imajući u vidu praksu opredeljivanja Srbije i kada su bile u pitanju druge mere EU, postojao je princip Srbije ko pomaže po pitanju Kosova ne uvode sa sankcije, sankcije su dvosekli mač“, ocenjuje sagovornica N1.

Minić kaže da je tema koja se stalno okreće do kada ćemo moći da balansiramo.

„U izveštajima, to veoma poštuju ostale zemlje Zapadnog Balkana koje pretenduju da postanu članice EU, oni podržavaju odluke EU, u nekim odlukama i 100 odsto. Mi smo tu izuzetak, Srbija je uspostavila čvrste ekonomske veze sa Kinom i Rusijom. Sada Rusija nije dobila podršku niti od jedne zemlje, Savet Evrope je isključio Rusiju, imali smo sastanke u OEBS, Rusija je izlagala gotovo pred praznom salom, uzbunio se čitav međunarodni poredak, on je doveden u opasnost da se sruši, nema pravila koja se poštuju“, kazala je i dodala da su svi koji žele da se priključe Uniji i koji su u Uniji verovali da je EU garancija za mir, stabilnost i prosperitet.

„Sada je to dovedeno u pitanje. Bilo je naznaka da ima podela u EU kada je invazija bila pretnja, zemlje koje su bliže Ruskoj federaciji su tražile radikalnije mere Evropske unije. Ova situacija bi mogla da doprinese osvešćivanju građana EU u kojoj meri im EU pruža sigurnost. NATO se vojno neće angažovati ukoliko ne bude intervencije u nekoj od zemalja članica“kazala je Jelica Minić.

N1

Analitičar sa Instituta za evropske studije Milan Igrutinović kaže da je stigla formalna osuda ruskog napada na Ukrajinu, što je bilo očekivano, i da terminologija da nije previše bitna.

„U ovim okolnostima ekonomske posledice su neizbežne, očekuju nas gasni pregovori sa Rusijom, ne znamo detaljne prognoze i ekonomsku štete. Ovo je predizborno vreme, čini mi se Vlada nije htela da pravi nove korake, naći ćemo se usamljeni na mapi Evrope“, kaže Igrutinović dodajući da se otvaraju fondovi, kao vid solidarnosti Ukrajini.

„Videli smo i bojenje zgrada država EU u boje zastave Ukrajine, stvari se menjaju, situacija je dinamične. Postoji percepcija da je to zajednička borba, iako je Ukrajina ostavljena sama. Srbija nije imala nikakvih problema sa Ukrajinom, ljudi dosta teško prihvataju ružnu realnost“, kazao je Igrutinović.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare