Minić: Ministar Mali bi trebalo da podnese ostavku, nadležne institucije ćute

Vesti 06. okt 202113:51 > 14:5217 komentara

Član Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Zlatko Minić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da bi nakon objavljivanja dokumenata "Pandorini papiri", u državi koja funkcioniše, ministar finansija trebalo da podnese ostavku "kako bi omogućio nadležnim organima da rade svoj posao". "Kako očekivati da nadležni organi rade svoj posao kad imate Upravu za sprečavanje pranje novca u sastavu Ministarstva finansija, na čijem je čelu Siniša Mali. On bi morao da podnese ostavku i da pusti da se sve završi, a onda da se možda nakon izbora, vrati na tu funkciju", istakao je on.

„S obzirom da je ova priča otvorena pre pet godina, ovaj slučaj je trebalo da bude već rešen. Trebalo je zadovoljno da konstatujemo da je ovaj slučaj rešen i da nam dodatni papiri ne donose ništa novo što nadležni organi nisu prikupili od 2016. godine, kada je to pitanje otvoreno. Ali, evidentno je da imamo problem sa funkcionisanjem države i nadležnih institucija. To najčešće znači da nadležni neće da rade ništa“, kaže Minić.

Povezane vesti

Takođe, nadležne institucije, prema njegovim rečima, praktikuju da određeno vreme ćute, a onda se oglase saopštenjem da „se ništa novo nije otkrilo“.

Dodaje da već dugo živimo u sistemu u kojem se afere koje se otkriju komentarišu kratkim poricanjem od strane najviših državnih funkcionera.

„Već dugo živimo u sistemu u kojem kada Aleksandar Vučić kaže da nije tačno i da on preuzima odgovornost i da nema potrebe da se neko drugi više time bavi. To nije ništa novo. Mi nažalost ne možemo da imamo paralelno tužilaštvo niti druge organe, a ja sam siguran da u ovom tužilaštvu postoji veliki broj ljudi koji bi želeli da rade, ali ne smemo da zaboravimo da je to hijerarhijska organizacija u kojoj je veoma lako onemogućiti rad“, kazao je Minić.

Pored toga, tužilaštvo mora da radi i sa drugim organima koji bi trebalo da prikupljaju podatke, podseća Minić. Ukazuje da kao rezultat svega toga dobijamo neefikasne institucije kao i ministra finansija koji se sumnjiči više puta za sumnjive novčane transakcije.

„On je osumnjičen više puta za sumnjive novčane transakcije, a na to je 2015. ukazivala Agencija za borbu protiv korupcije. Te sumnje je tada potvrdila Uprava za sprečavanje pranja novca. I šta se u međuvremenu desilo sa tim čovekom koji je tada bio gradonačelnik Beograda? On je postao ministar finansija, u čijem je sastavu Uprava za sprečavanje pranja novca“, zaključio je Minić.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar