Ministar Jovanović: REM nezavisan, ne vršiti pritisak

Vesti 09. dec 202209:09 36 komentara
Mihailo Jovanović
Tanjug/MIT, Marina Jančević

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović apelovao je da se "ne vrši pritisak" na Regulatorno telo za elektronske medije (REM), navodeći da je to "nezavisna agencija na čiji rad nije dozvoljen bilo kakav uticaj".

On je povodom odluke REM da obustavi rad zbog navodnih pritisaka oko dodele pete nacionalne frekvencije za televizije, rekao da kao ministar ne može da sudi da li je to telo donelu neku odluku „brže ili sporije“.

Povezane vesti

„REM je nezavisna agencija i bilo kakav uticaj na njihov rad je nedozvoljen i nemoguć. Sloboda medija i izražavanja je apsolutni prioritet Vlade Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Od prvog dana smo posvećeni tom poslu i realizaciji Medijske strategije“, rekao je Jovanović.

Upitan za odluku televizija N1 i Nova S da obustave emitovanje programa na 24 časa zbog odugovlačenja dodele pete nacionalne frekvencije, ministar je rekao da su to uradile samostalno i da „nijedna državna institucija nije uticala da obustave rad“.

„Ako me pitate da tumačim šta su time želeli da postignu, a što sam video u njihovim saopštenjima, to je upravo da utiču na rad i odluke REM“, kazao je Jovanović.

Međutim, reči ministra o tome ko odlučuje o frekvencijama, demantovao je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavama krajem oktobra. Naime, on je govorio o nacionalnim frekvencijama na TV Prva 20. oktobra, u periodu kada još nije bio dogovoren novi ugovor te televizije i TV B92 sa SBB, a na pitanje voditeljke pita li se država u tom slučaju s obzirom na to da te dve televizije imaju nacionalnu frekvenciju, Vučić je tada rekao suprotno od onog što tvrdi ministar.

Država nije slučajno odredila koji kanali treba da budu nacionalno pokriveni„, rekao je Vučić, a na potpitanje voditeljke, kako da gleda Prvu i B92, predsednik je preporučio: „Prijavite se na Supernovu i lepo gledate sve“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare