Ministar spoljnih poslova Austrije: U dijalogu Beograda i Prištine nema prečica

Vesti 20. jun 202415:19 2 komentara
Zastava Austrije,
Shutterstock

Ministar za evropske i spoljne poslove Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je u Beču da u dijalogu Beograda i Prištine nema prečica i da je važno što se nije došlo do tačke sa koje nema povratka.

„Nema prečica, Evropa je veoma aktivna po ovom pitanju i na sreću nismo došli do tačke sa koje nema povratka. Bilo je napretka, ali u poslednje vreme na severu je ponovo situacija koja izaziva zabrinutost“, rekao je on na marginama 13. Foruma Dunavske strategije EU (EUSDR) kojii se održava u Austriji.

Dodao je da Beč i Beograd blisko sarađuju i da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji.

„Mi smo bliski partneri, radimo zajedno i po pitanju migracija i očekujemo od Beograda da nastavi ovim putem, na primer kada je reč o usklađivanju vizne liberalizacije“, rekao je on.

Pročitajte još

Dunavska strategija je četvrta makroregionalna strategija EU (pored Jadransko-jonske, Alpske i Baltičke Strategije) i okuplja 14 zemalja podunavlja – Nemačku, Austriju, Češku Republiku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu i Moldaviju.

Na trinaestom godišnjem samitu EUSDR u Beču okupili su se ministri, gradonačelnici, predstavnici biznisa i mladi „od Švarcvalda do Crnog mora“.

Ministri podunavskih zemalja i njihovi predstavnici će na zatvorenom sastanku doneti Deklaraciju EUSDR. Ove godine primetno je manje zvaničnih predstavnika iz Srbije, a na panelu gradonačelnika evropskih prestonica na Dunavu nije bilo Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare