Vujović: Građane ne zanima da li sam ovde, važno da je struka sve vreme prisutna

Vesti 27. dec 202212:40 82 komentara

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, da su poslednja merenje prisustva amonijaka u vazduhu u Pirotu pokazala da su rezultati ispod graničnih vrednosti i poručila da nema razloga za paniku.

Ona je čestitala gradonačelniku Pirota i članovima Štaba za vanredne situacije jer su, kako kaže, svojim reakcijama sprečili potencijalnu ekološku katastrofu.

Govoreći o Ministarstvu zaštite životne sredine, Vujović je istakla da su, od trenutka kada se dogodio akcident, republički inspektori bili na konstantnoj vezi sa Štabom, kao i Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Povezane vesti

Vujović je podsetila da je ministarstvo poslalo u Pirot automatsku mernu stanicu u industrijsku zonu koja meri nivo amonijaka u vazduhu, kao i da je Agencija za zaštitu životne sredine merila i kvalitet vode u reci Nišavi.

„Onog trenutka kada bude bezbedna situacija, kada MUP da dozvolu da inspektori ministarstva priđu lokaciji, odnosno kada budu uklonjeni vagoni i cisterne, oni će uzeti uzorke i iz zemljišta“, navela je ona.

Na konstataciju novinara da joj je zamereno što ranije nije došlo na mesto nesreće, Vujović je odgovorila da u takvim situacijama prvo ide transportna inspekcija na lice mesta, a da „ministar zaštite životne sredine i ne sme da priđe“.

„Ja sam danas ovde, juče je bio moj kolega Goran Vesić, koleginica ministarka zdravlja… Mi u Vladi radimo kao jedan tim. To što mi zameraju što nisam juče bila ovde, stvarno me ne zanima. Važno je da je struka iz Ministarstva zaštite životne sredine i Agencija sve vreme bila prisutna i na raspolaganju. I da imamo merenja. Ne mogu ja kao ministarka da idem i radim uzorkovanja vode, ali mogu da izdajem naloge. Zapanjena sam neznanjem“, istakla je ministarka i dodala:

„Ja mogu da budem ovde svaki dan, i ne moram da budem tu, važno je da gradonačelnik zna da je čitava Vlada prišla u pomoć u skladu sa svojim nadležnostima. Važno je da smo svi u stalnoj komunikaciji. I važno je pre svega građanima kakvi su rezultati merenja. Građane Pirota, Bele Palanke i Niša verovatno ne zanima da li sam ja ovde ili nisam, ali ih vrlo zanima da li je oprema na terenu adekvatno merila i da li će imati blagovremeno izveštavanje. I da li će se život vratiti u normalu“, zaključila je Irena Vujović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da se vanredna situacija neće ukidati dok cisterne i vagoni ne budu uklonjeni sa mesta nesreće.

Vasić je rekao da će Štab za vanredne situacije sačekati izveštaje Agencije za zaštitu životne sredine i „Batuta“ i nakon toga glasati, istakavši da sve govori u prilog tome da će se život uskoro vratiti u redovno stanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare