Ministarka kaže da zakoni donose nezavisnije pravosuđe, opozicija tvrdi suprotno

Vesti 04. feb 202314:31 > 17:0432 komentara

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je, na sednici Skupštine Srbije, da usvajanje predloženih pravosudnih zakona predstavlja značajan korak u jačanju vladavine prava i povećanju pravne sigurnosti u Srbiji, što će omogućiti samostalnije tužilaštvo i nezavisnije sudstvo.

„To će građanima doneti brže i jeftinije ostvarivanje zaštite prava pred sudovima i suđenje u razumnom roku“, rekla je Popović, predstavljajući set predloga pravosudnih zakona, pre svega o sudovima i tužilaštvu.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, veća pravna sigurnost dovešće do povećanja domaćih i stranih investicija i životnog standarda građana.

„Pravosuđe Srbije nalazi se na prekretnici, donošenje ovih zakona utire put njegovoj modernizaciji i efikasnosti, ali i većoj odgovornosti sudija i tužilaca“, rekla je Popović, pozivajući poslanike da glasaju za predložene pravosudne zakone.

Ona je podsetila da se ovi zakoni donose kako bi se postojeći uskladili sa ustavnim amandmanima, izglasanim pre godinu dana, napominjući da su „uslov za dalju reformu pravosudnog sistema i najznačajniju reformu u oblasti vladavine prava“.

Kako je navela, o ovim zakona pribavljena su pozitivna mišljenja Venecijanske komisije, „kao najrelevantijeg savetodavnog tela u ovoj oblasti“.

„Ovim zakonima, u skladu sa ustavnim amandmanima, isključuje se učešće političkih grana vlasti u predlaganju sudija, predsednika sudija, javnih tužilaca i glavnih tužilaca“, rekla je Popović.

Ona je istakla da je državno rukovodstvo svesno da se materijalni položaj svih sudija i tužilaca mora poboljšati, jer je to jedan od preduslova nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca.

„Nadležni državni organi će u narednom periodu, pored redovnog povećanja plata u javnom sektoru, učiniti sve da se pronađe način da plate sudija i tužilaca dođu na adektavan nivo“, rekla je Popović.

Obradović: Predloženi pravosudni zakoni su rezultat ucene iz Evropske unije

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je u Skupštini Srbije da u setu predlaženih pravosudnih zakona ima mnogo spornih stvari i da sudije i tužioci neće biti ni nezavisni ni samostalni.

„Vi ste isti kao bivši režim, postigli ste simbiozu, zato ste i zadržali Zagorku Dolovac, koja sklanja u fioku predmete vezane za vaše visoke funkcionere i sa njima povezana lica“, rekao je Obradović tokom rasprave o predlozima pravosudnih zakona.

On je naveo da su ovi predlozi rezultat „ucene iz Evropske unije“, koja ih je pohvalila i dodao „šta oni pohvale, to je sigurno na štetu Srbije“.

Prema njegovim rečima, „na silu je organizovan referendum o ustavnim amandmanima, a to je proba da se nešto nametne protiv većinskog raspoloženja građana“.

„Da li ćete tako na silu nametnuti većini naroda da se usvoji francusko-nemački plan kojim se Srbija odriče Kosova“, upitao je Obradović.

Reagovala je ministarka pravosuđa Maja Popović, upozorivši Obradovća da u njenom prisustvu ne može da vređa sudije i tužioce paušalno.

„Ako imate saznanja da je neko počinio krivično delo, presavijte tabak, podnesite krivičnu prijavu“, rekla je Popović.

Ona je navela da je referendum o ustavnim promenama održan u skladu sa Ustavom donetim 2006. godine.

Obradović je uzvratio da je „podneto mnogo krivičnih prijava – protiv Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, Nebojše Stefanovića i sve ih je u fioku savila Zagorka Dolovac“.

Lutovac: U nezavisnost pravosuđa ne veruju ni same sudije i tužioci

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da je u Srbiji, umesto vladavine prava, na delu vladavina pravom, jer niko, pa ni Skupština, ne može da kontroliše izvršnu vlast.

„Imali smo priliku da vidimo kako se članovi Vlade ponašaju prema poslanicima i ovom visokom domu, bahato i osiono. Predsednik Srbije je držao ovde lekcije umesto da polaže račune“, rekao je Lutovac na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o predloženim izmenama više zakona iz oblasti pravosuđa.

Prema njegovoj oceni, niko u zemlji ne veruje u samostalnost suda i nezavisnost tužilaštva, pa ni same sudije i tužioci, jer načelo podele vlasti postoji samo u Ustavu i udžbenicima, ali ne i u praksi, pošto izvršnu vlast niko ne kontroliše, već obrnuto, ona kontroliše parlament.

„Imamo ustavne promene koje treba da omoguće pravosuđu da bude nezavisno. Međutim, i sam Ustav nije poštovan. Srbija ima Ustav, ali se organi vlasti ne ponašaju u skladu s njim, ne ograničava se“, ukazao je Lutovac.

On je istakao i da predsednik države ne poštuje najviši akt, nego sam određuje margine svog delovanja.

Jerinić: Ovi pravosudni zakoni legalizuju uticaj SNS na pravosuđe

Poslanica Zeleno levog kluba Jelena Jerinić iznela je nekoliko kritika na set pravosudnih zakona i rekla da predložena rešenja nisu omogućila nezavisnost pravosuđa.

„Ovi zakoni legalizuju uticaj SNS i izvršne vlasti na pravosuđe. Ovo je prepakivanje sistema kako vama odgovara“, rekla je poslanica na sednici Skupštine Srbije i pojasnila da su do sada sudije odbacivane na jednu reč nekog poslanika SNS, a sada je ostavljen prostor za uticaj na sudove kroz istaknute pravnike u savetima koji će birati sudije i tužioce.

Jerinić je rekla da se njena poslanička grupa uključila u proces izmena zakona od samog početka, ali da su kasnije isključeni iz rada radnih grupa.

Ona je poručila većini da se još bolje prikaže pred Evropom tako što će prihvatiti neki od 70 amandmana koje je na zakone podneo Zeleno levi klub.

Parlić: Imaju li poslanici SNS slobodu da misle?

Šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve Milenko Jovanov joj je odgovorio da oni neće prihvatiti ni jedan amandman jer su, kako je rekao, loši.

„Ne radimo ništa zbog Evropske komisije, već reformišemo Srbiju, ali vi to ne razumete, jer vi stojite mirno kad se pojavi neko iz Evrope“, rekao je Jovanov.

Ministarka pravde Maja Popović odgovorila je da poslanici opozicije nisu bili u radnim grupama, zato što je nadležnost ministarke da te grupe napravi „po svom nahođenju“.

Ona je zato, kaže, pozvala profesore, sudije, tužioce, kao i stručnjake ministarstva pravde i vlade, kako bi bile operativne i konstruktivne.

Popović je dodala i da je rešenja pohvalila Venecijanska komisija.

U nastavku je povredu poslovnika zatražila Ivana Parlić iz Narodne stranke, koja je „tražila zaštitu za poslanike SNS“ i pitala imaju li oni slobodu da misle, ako Jovanov zna kako će ko da glasa o amandmanima.

Poslanicu Parlić je u tom trenutku prekinuo predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i isključio joj mikrofon.

Nestorović: Predloženi set zakona će samo povećati uticaj politike na pravosuđe

Poslanik Moramo-Zajedno Danijela Nestorović izjavila je da će predloženi set zakona samo povećati uticaj politike na pravosuđe, navodeći da će se istaknuti pravnici, koju učestvuju u izboru sudija i tužilaca, birati po „sumnjivim“ kriterijumima.

„Ko se neće svideti vlastima neće moći da bude sudija, ko se zameri biće razrešen“, rekla je Nestorović u raspravi u Skupštini Srbije o predlozima pravosudnih zakona.

Ona je navela da je pravosuđe u Srbiji „mrtvo“ i da se vlast deset godina hvali da će popraviti stanje u toj oblasti.

„Ustavni sud ćuti, mada predsednik države Aleksandar Vučić često krši Ustav. Republički javni tužilac Zagorka Dolovac odavno se ne oglašava o pitanjima iz njene nadležnosti, niti je na ovoj sednici da nam obrazloži nešto iz predloženih zakona“, rekla je Nestorović.

Reagujući, ministarka pravde Maja Popović je rekla da je „duboko uverena da su ovi predlozi zakona ogroman iskorak napred“, ističući da uvek radi samo u interesu građana.

„Istaknuti pravnici će se birati po jasno utvrđenim kriterijumima. Nadam se da će se u Skupštini postići dvotrećinska saglasnost poslanika, umesto da se ide pred petočlanu komisiju, jer bi to pokazalo iskorak u demokratičnosti postupka“, rekla je Popović.

Tepić: Gde u ovim zakonima piše šta se dešava ako tužilac ćuti, kao svih ovih godina?

Interes građana Srbije je da se predloženi pravosudni zakoni ne usvoje, zbog toga što i dalje podstiču nepoverenje u državne institucije i omogućavaju dalje održavanje nelegalnosti kao stila života najmoćnijih ljudi u našoj zemlji, kazala je tokom skupštinske rasprave potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica Poslaničke grupe “Ujedinjeni” Marinika Tepić.

Ona je rekla da se ovim zakonima onemogućava samostalan sudijski i tužilački budžet, jer se uz platne razrede daje sva moć ministarstvu finansija koji će da procenjuje koliko to sudijama treba dati platu.

„Gde se u ovim zakonima reguliše šta se dešava ako tužilac ćuti, kao i svih ovih godina, iako ima zakonsku obavezu da reaguje kada do njega dopre glas o kriminalu”, upiala je Tepić.

Ona je dodala da dok ne bude slobodnih izbora u Srbiji, neće biti slobodnih izbora ni u sudstvu.

Komentari

Vaš komentar