Ministarka: Nije bilo eksplozije, rudari se ugušili zbog visokog nivoa metana

Vesti 01. apr 202213:45 > 20:17 19 komentara

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za novinare u rudniku "Soko" da se jutros nije dogodila eksplozija, kako je ranije objavljeno, već da su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

POVEZANE VESTI

„Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika ‘Soko’, jutros u 4.10 su se ugušili. Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili. Tela su na putu za Niš, da se izvrši obdukcija, istražni organi rade svoj posao, verujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja“, naglasila je Mihajlović.

Kako je rekla, rudnik je metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

„Imamo snimljen svaki sekund. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana“, rekla je.

Ministarka je poručila da će država pomoći svim porodicama.

„Sastaćemo se kao vlada, kao što će i rudari čitave ‘Resavice’ pomoći. Iza osam rudara ostalo je 12 dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naše je da učinimo sve da ne budu zaboravljeni“, kazala je Mihajlović.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ Saša Spasić naveo je da je u trećoj smeni „došlo do prodora metana prilikom redovnog procesa proizvodnje“.

Tom prilikom je, ponavlja, 18 rudara povređeno, a osmorica su preminula.

Milinković: U pitanju „viša sila“

Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković kazao je da je došlo do izdvajanja metana iz komore potkopa zbog čega je došlo do gušenja rudara.

„Nakon toga su preduzete sve radnje. Nadležna inspekcija došla je na lice mesta, zajedno sa predstavnicima kompanije JP PEU Resavica, izvršen je uvidjaj pre sat vremena. Biće uvidjaja i drugih veštaka i komisija Ministarstva rudarstva i energetike“, rekao je Milinković.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih fizičkih promena u prostoru rudnika, niti na telima nastradalih rudara zbog čega je, kako je naveo, evidentno da je došlo do gušenje od metana u visokim koncentracijama.

On je kazao da se sve iznenadno desilo i da je u pitanju „viša sila“, ističučući da je rudnik „Soko“ jedan od najsavremenijih rudnika tog tipa u Evropi po pitanju monitoringa.

„Obišao sam dosta rudnika u Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini ovakav monitoring nema nijedan rudnik“, izjavio je Milinković.

Naglasio je da se neprekidno kontroliše gasno stanje u jami i to ne samo metana, već i ostalih prisutnih gasova, tako da se u slučaju bilo kakve promene sprovode preventivno mere iz dela bezbednosti na radu.

Više o nesreći u rudniku „Soko“ čitajte u BLOGU N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare