Ministarka pravde sa šefom Misije SE: Amandmanima ojačati nezavisnost sudstva

Vesti 09. feb 202115:21
N1

Ministarka pravde Maja Popović sastala se sa šefom Misije Saveta Evrope Tobijasom Flesenkemperom i tokom razgovora o reformi pravosuđa i ustavnim amandmanima izjavila da je cilj ustavnih amandmana koji se odnose na pravosuđe jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Popović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, podsetila da se radi na poboljšanju uslova rada u pravosudnim institucijama, kao i na povećanju broja sudija što će, kako je naglasila, dodatno poboljšati efikasnost rada sudova.

Flesenkemper je izrazio očekivanje da će refome u oblasti pravosuđa biti sprovedene i ponudio pomoć i spremnost SE da kroz učešće eksperata u radu radnih grupa ministarstva doprinesu tom cilju, kako bi domaće zakonodavstvo bilo u potpunosti usklađeno sa EU, a pozvao je Ministarstvo da u reformskom procesu koristi više savetodavne kapacitete SE, uz apostrofiranje monitoringa koji SE vrši u toj oblasti.

Tema razgovora bili su i programi Saveta Evrope u Srbiji, kao i dalji koraci usmereni ka partnerstvu i zajedničkom radu na svim pitanjima od obostranog interesa, o novim projektima za edukaciju sudija i tužilaca, i o zajedničkom radu na strategiji za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministarka je Flesenkemperu zahvalila na podršci SE i dodala da su Vlada Srbije i Ministarstvo pravde opredeljeni ka produbljivanju partnerske saradnje sa SE kao i daljem unapređenju međusobnih veza, dok je Flesenkemper rekao je da će SE nastaviti blisku saradnju sa Srbijom na svim projektima od značaja.

Komentari

Vaš komentar