Ministarka pravde: Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu

Vesti 01. dec 202218:264 komentara
TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/IGOR KUSIC

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, ekonomskog razvoja i normalizacije odnosa.

Ona se sastala sa tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Seržom Bramercom, povodom pripreme odgovora Srbije na Šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, koji će do kraja godine predstaviti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija tužilac Mehanizma Serž Bramerc i predsednica Mehanizma Grasijela Santana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Bramerc je konstatovao napredak u regionalnoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine. Popović je naglasila odsustvo saradnje od strane Hrvatske, imajući u vidu da je odbijanje saradnje po pitanjima procesuiranja ratnih zločina nedopustivo za državu članicu Evropske unije, navodi se.

Istakla je i prema njenim rečima primer nedopustivog ponašanja zvaničnika Hrvatske, koji su unapred abolirali izvršioce ratnog zločina izvršenog bombardovanjem Petrovačke ceste.

Popović je takođe istakla da je Mehanizam usmerio sve svoje aktivnosti na pitanja koja se tiču nepoštovanja suda, iako je formiran za procesuiranje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, koja su izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

Popović i Bramerc su razmotrili i mogućnosti daljeg jačanja kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine, putem dodatnih obuka javnih tužilaca i zaposlenih u Tužilaštvu za ratne zločine, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar