Ministarka: Srbija nije neutralna prema ratu u Ukrajini

Vesti 29. mar 202312:58 17 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Srbija nije neutralna u vezi s ratom u Ukrajini, ona jeste vojno neutralna, ali ne politički, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i dodala da Srbija "konstantno izražava podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

„Glasanje u Generalnoj skupštini povodom godišnjice otpočinjanja rata je još jedan od takvih pokazatelja, a jučerašnje slanje opreme za obnovu elektroenergetskog sistema je apsolutna podrška građanima. Mi je uvek objašnjavamo činjenicom da mi znamo šta znači razrušen elektoenergetski sistem, jer smo to kao građani preživeli, doduše ne na minus 20 kao u Ukrajini, te je naša empatija time veća“, rekla je Miščević.

Ona je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije na kojoj je predstavila Izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Češke, u periodu od jula do decembar 2022. godine, koji je to skupštinsko telo prihvatilo, rekla da je Srbija jedina zemlja iz regiona koja je poslala tu opremu, iako je čitav region poseduje.

„Kontinuirano pratimo, u kontaktu smo i sa ukrajinskom ambasadom i kroz mehanizam civilne zaštite Evropske unije, šta su sve humanitarne potrebe ove vrste“, rekla je Mišćević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare