Ministarka: U trenutku nesreće u rudniku Soko nisu poštovana jasna pravila

Vesti 22. avg 202212:05 > 12:12 9 komentara
Rudnik Soko, nesreća u rudniku Soko, nastradali radnici, rudari
N1

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da postoje jasna pravila koja nisu poštovana u rudniku "Soko" u trenutku nesreće koja se dogodila 1. aprila i da porodice nastradalih rudara moraju da znaju istinu, saopštilo je to ministarstvo.

„Podneli smo krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku ‘Soko’, u kojoj je početkom aprila ove godine život izgubilo osam rudara, a povređeno njih 20, kako bi se utvrdila odgovornost, jer postoje jasna pravila koja nisu poštovana“, rekla je Mihajlović, gostujući na beogradskoj televiziji Studio „B“.

Povezane vesti

Dodala je da porodice moraju da znaju istinu, ali i svi koji rade taj posao da znaju da svaki papir, da svi propisi, sva pravila, moraju da se poštuju i sprovedu, jer su u pitanju ljudski životi.

Ona je rekla da je tog jutra obećala porodicama nastradalih da će se proveriti i utvrditi istina.

„Postoji odgovornost kada se radi taj posao. Sačekali smo da tužilaštvo u Aleksincu donese odluku, a potom smo odlučili da Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnesemo krivičnu prijavu i predamo svu dokumentaciju i audio-zapise kojima raspolažemo“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da smatra da postoji odgovornost, tim pre što je 14 dana pre 1. aprila, kada se dogodila tragedija, bilo povećane koncentracije metana.

Dozvoljena granica je, kako je rekla, 1,5 odsto, a 14 dana pre nesreće bila je povećana koncentracija metana u zbiru 22 sata, što su određeni ljudi, koji su obuhvaćeni prijavom, znali.

Istakla je da je bilo propusta i u noći kada se tragedija dogodila, da je bilo propusta u dokumentaciji koja je potrebna za izvođenje radova.

Naglasila je da se nije reagovalo u pravom trenutku i da nisu postojala odobrenja za rudarske projekte, kao i da nije bilo adekvatne kontrole.

„Ovo mora da bude nauk svim ljudima koji rade u opasnim sektorima, na visokorizičnim radnim mestima, da je bezbednost na prvom mestu“, rekla je Mihajlović.

„Činimo sve da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu“

Mihajlović je izjavila da država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu i da će za to biti izdvojeno više od tri milijarde evra, a da je za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti potrebno ulaganje u nove kapacitete za proizvodnju energije, pre svega one koji koriste obnovljive izvore.

„Javna preduzeća moraju da prate politiku Vlade i ministarstava, jer je naša kritična tačka sporost u realizaciji investicija, time nisam zadovoljna. Moramo da imamo na čelu preduzeća u energetskom sektoru inovativne, brze ljude, koji su sposobni da sprovode promene i koji ne zavise od lobija, već rade isključivo u interesu energetskog sektora i očuvanja energetske bezbednosti. Kako smo ranije gradili puteve i unapredili saobraćajnu infrastrukturu, tako je potrebno danas da gradimo u energetici“, izjavila je Mihajlović za Studio B, objavilo je ministarstvo.

Ona je rekla da se čini sve da se obezbede dovoljne količine električne, toplotne energije, gasa, nafte i naftnih derivata, ali da će to državu koštati.

„Znamo da ćemo imati povećanju potrošnju tokom zime i znamo da ćemo uvoziti struju i narednih meseci, ali će to državu mnogo da košta. Mi ćemo do kraja marta za nabavku energije i energenata potrošiti oko tri milijarde evra. Od maja, kada sam bila u Azerbejdžanu i kada sam razgovarala i sa predsednikom Alijevim i potpisala sporazum o saradnji u oblasti energetike, traju pregovori o zakupu kapaciteta, odnosno kupovini gasa iz ove zemlje od septembra naredne godine, kada bude bio završen gasovod Niš-Dimitrovgrad“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da se pregovara od tada i o nabavci struje, da su obezbeđene određene količine i da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jučerašnjim razgovorom sa predsednikom Azerbejdžana „pomogao da dobijemo dodatne količine električne energije, što nam dodatno obezbeđuje stabilnost“.

Navela je da je ulaganje u nove kapacitete jedini način da Srbija obezbedi sigurnost i stabilnost energetskog sektora u narednim godinama.

„Elektroprivreda Srbije jeste bila u problemu, ali je još veći problem to što se više od 30 godina nije izgradio nijedan kapacitet. Nama je potrebno da ulažemo u nove kapacitete, pre svega reverzibilne hidroelktrane, solarne i vetroelektrane, jer naše termoelektrane koriste ugalj lošeg kvaliteta, sa previše sumpora i pepela, to predstavlja ogromne troškove u svakom smislu za nas“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da to što su neke zemlje vratile proizvodnju iz uglja za jedan do tri odsto u svoj energetski miks tokom krize „ne znači ništa“, jer su te zemlje, prema njenim rečima, pre 20 i više godina počele da izlaze iz proizvodnje energije iz uglja.

„Za stabilan i održiv energetski sektor u Srbiji, od kojeg zavise i politička i ekonomska stabilnost, potrebni su novi kapaciteti i nova ulaganja, tako da EPS kroz strateška partnerstva učestvuje u izgradnji tih kapaciteta, što će značiti da energija dobijena iz obnovljivih izvora energije bude najpre za naše potrebe, a višak za izvoz“, rekla je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare