Ministarstvo: Apelovali smo da se ogradi bivša železnička stanica i reši problem

Vesti 27. sep 202212:53 18 komentara
Fonet/Marko Dragoslavić

Istorijski muzej Srbije saopštio je da je u više navrata tokom prošle i ove godine upozoravao nadležne na problem sa licima koji neovlašćeno ulaze u prostor zgrade nekadašnje Železničke stanice, oštećuju objekat i ostavljaju đubre.

Ministarstvo kulture i informisanja je na opasnost da objekat bude uzurpiran i oštećen od strane neovlašćenih osoba ukazalo još tokom marta 2021. godine kada je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo dopis sa zahtevom da omoguće obezbeđenje zgrade bivše Železničke stanice u neprekidnom režimu dežurstva.

Povezane vesti:

Kako su naveli, zbog velikog broja prozorskih otvora i ulaza na samom objektu koji su orijentisani na različite strane, a posebno prema zadnjem delu, u više navrata su kod nadležnih apelovali na postavljanje ograde neposredno uz zgradu kako bi se onemogućio direktan prilaz objektu, do trenutka početka radova.

„S obzirom da parcela iza objekta nije u nadležnosti Republike Srbije, radimo na tome da se u saradnji i uz saglasnost sa Beogradom na vodi doo ovo pitanje u skorije vreme reši postavljenjem privremene ograde, koja će onemogućiti prilaz neovlašćenim licima, bolji nadzor i kontrolu zgrade. Prostor iza objekta, Beograd na vodi doo koristi za odlaganje građevinskog materijala, koji će po završetku izgradnje biti ukolonjen i uređen“, stoji u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je krajem marta Zaključkom Vlade Muzeju dodeljen na korišćenje ceo prostor Glavne železničke stanice, ukupne površine 8.000 kvadratnih metara.

„U toku su istražni radovi, snimanje i premeravanje prostora, otvaranje sondi i utvrđivanje konstruktivnih elementa gradnje u cilju izrade projektne dokumentacije. Projektant Mašinoprojekt priprema projektno tehničku dokumentaciju za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju, koja treba da bude završena do kraja novembra meseca“, navodi se i dodaje da su sredstva za početak radova rezervisana i da će po dobijanju dozvola za radove biće raspisan tender za izvođenje.

„Paralelno sa pripremom dokumentacije za koju je opredeljeno 29 miliona dinara, Ministarstvo je u budžetu za 2022. obezbedilo i 21.410.000 dinara za pripremu stalne postavke. U toku je izrada insignija vladara iz prednemanjićke i dinastije Nemanjića, krune, odežda, oružje i drugih dragocenosti kojima će biti predstavljena srpska srednjovekovna država“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare