Ministarstvo čestitalo Dan slobode medija: Važno je da novinari budu nezavisni

Vesti 03. maj 202111:03 7 komentara
N1

Ministarstvo kulture i informisanja danas je svim novinarima i medijskim radnicima čestitalo Svetski dan slobode medija, napominjući da je od esencijalnog značaja da novinari, bez obzira u kojim medijima rade budu nezavisni, da izveštavaju odgovorno i profesionalno poštujući etičke standarde i principe novinarstva.

U saopštenju Ministarstvo ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ni jednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Prema Ministarstvu, svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija koja je jedan od nosećih stubova demokratije.

POVEZANE VESTI

„U današnje vreme svedoci smo izloženosti građana velikom broju kako informacija tako i dezinformacija, uključujući i obmanjujuće i lažne vesti, što predstavlja jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju u manjoj ili većoj meri sve države, pa i naša“, ocenilo je ministarstvo .

Navodeći da je u proteklom periodu Srbija donela niz dokumenata, značajnih za uređenje oblasti informisanja i medija, čime je pokazala da je bezrezervno posvećena stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije, ministarstvo je istaklo da pokušava da konkretnim aktivnostima doprinese poboljšanju stanja na medijskoj sceni.

Ministarstvo je ukazalo da svi akteri u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje pozitivne klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za svoj rad i plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost.

Međutim, Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje svojim poslom, izloženi pritiscima usmerenim na njihovu nezavisnost ali i fizičkim napadima. Reporteri bez granica istakli su u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju da je novinarstvo, „glavna vakcina“ protiv dezinformacija, potpuno ili delimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja sveta, a Srbija se nalazi na 93. mestu kao i prošle godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je u nedelju povodom 1. maja da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju. U istraživanju „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je „poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji godinama unazad na izuzetno niskom nivou“, navodi u saopštenju NUNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u proglasu je navelo da su novinari i medijski radnici, uprkos hrabrosti u izveštavanju tokom pandemije i izuzetnom značaju u borbi protiv koronavirusa, bili prvi na udaru pritisaka vlasti i nezadovoljstva građana. „Trpeli su brojne fizičke napade, uništavanje opreme, uvrede i pretnje na društvenim mrežama i druge pokušaje diskreditacije“, naveo je UNS povodom Svetskog dana slobode medija.

NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su elektronske medije da danas, na Međunarodni dan slobode medija, u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže medjunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare