Ministarstvo: Lažna briga Prištine o nasleđu najbolje se vidi na primeru Dečana

Vesti 15. jul 202217:58 5 komentara
N1

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da se lažna briga Prištine o kulturnom nasleđu, najbolje pokazuje kroz uporno negiranje ugroženosti manastira Visoki Dečani.

Ministarstvo je saopštilo da je ta ugroženost očigledna, što je, kako je dodalo, ponovo potvrđeno u izveštaju organizacije „Evropa nostra“.

POVEZANE VESTI:

Navedeno je da Priština nije ništa preduzela kako bi se ugroženost manastira umanjila i da odbija da sprovede odluku kojom je potvrđeno vlasništvo Visokih Dečana na 24 hektara zemljišta.

U saopštenju se dodaje da Priština nastavlja sa dodatnim ugrožavanjem Visokih Dečana, izgradnjom puta kroz zaštićenu zonu manastira.

Ocenjuje se da Priština nastavlja i sa „besmislenim zahtevima“ za povraćaj kulturnog nasleđa i izražava potpuna posvećenost zaštiti srpskog kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti.

Taj zahtev Prištine, kako je navedeno, predstavlja „nastavak kampanje preotimanja kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta tzv. Kosova“.

Ministarstvo je navelo da je u protekle 22 godine na Kosovu uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira i više od pet hiljada nadgrobnih spomenika.

Dodalo je da je uništeno, ili ukradeno i 10.000 ikona i crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare