Ministarstvo o padu aviona u Grčkoj: Srbija ispunila sve međunarodne obaveze

Vesti 18. jul 202219:48 6 komentara
Tanjug / AP Photo/Giannis Papanikos

Ministarstvo odbrane objavilo je, povodom pada aviona u Grčkoj koji je iz Srbije prevozio proizvode srpske odbrambene industrije, da je "Republika Srbija ispunila sve međunarodne obaveze i postupala u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima".

U saopštenju se naglašava da je avion Antonov-12, koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije „Meridian LTD“, prevozio je oko 11,5 tona proizvoda srpske namenske industrije, dok je vlasnik te robe bila privatna kompanija „Valir“ iz Srbije.

Povezane vesti:

„Republika Srbija izdala je saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša“, navodi se u saopštenju.

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije.

Takođe, kako se dodaje, „Republika Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakim slučajevima obraća za preletnu dozvolu“.

Srbija je, navodi se dalje u saopštenju, „odobrila izvoz i transport školskih i svetlećih minobacačkih mina“.

„S obzirom da smo izdali dozvolu za izvoz ovog naoružanja ka krajnjem kupcu Ministarstvu odbrane Bangladeša, svakako ne može biti reč o ilegalnoj trgovini, već o izvozu u skladu sa međunarodnim pravom“, naglašeno je u saopštenju.

Ministartsvo napominje da bi dozvola bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom i svim međunarodnim propisima, jer nije ni pod kakvim međunarodnim sankcijama“.

„Tu činjenicu ističemo jer je Srbija veoma transparentna po ovom pitanju, dok se u pojedinim domaćim krugovima kontinuirano ponavlja narativ po kojem je izvoz naoružanja dozvoljen svima, uključujući i najbogatije zemlje sveta, ali ne i Srbiji“, naglasilo je Ministarvo odbrane.

Sasvim je očigledno da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, te nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina, ocenjeno je u saopštenju.

Ističe se da je „Republika Srbija i u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare