Ministarstvo odbacilo Lečićev zahtev da bude predsednik Demokratske stranke

Vesti 22. feb 202113:42 > 18:23 48 komentara
N1

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo je zahtev Branislava Lečića da bude na čelu Demokratske stranke. Lečić to ocenjuje kao političku odluku, dok Lutovac kaže da je ona bila jedina moguća, kao i da je ovim DS sačuvan.

“Odbacuje se prijava Branislava Lečića za upis promene podataka u Registar političkih stranaka, koja se odnosi na promenu zastupnika Demokratske stranke”, navodi se u obrazloženju nadležnog ministarstva.

U obrazloženju se navodi da je Lečić podneo Ministarstvu državne uprave i lokalne samoprave 5. oktobra 2020. prijavu za upis promene podataka u Registar političkih stranaka, kojom je traženo da se izvrši upis podataka za novog zastupnika Demokratske stranke.

Uz prijavu je dostavljena i dokumentacija.

Međutim, nadležno ministarstvo je odlučilo da su odluke Glavnog odbora od 21. juna 2020. o raspisivanju neposrednih izbora za predsednika stranke za 22. avgust 2020, sazivanju Izborne skupštine, kao i odluka Izborne skupštine od 3. oktobra o verifikaciji mandata predsednika Demokratske stranke izabranog 26. septembra i svi drugi akti u suprotnosti sa Satutom Demokratske stranke.

Podsetimo, na tim stranačkim izborima za predsednika je izabran Branislav Lečić.

U rešenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodi se da Lečić može da pokrene spor pred Upravnim sudom.

Lečić: Politička odluka, Vučiću odgovara trenutna situacija u opoziciji

Branislav Lečić izjavio je da je rešenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je odbacilo njegov zahtev da bude na čelu DS, „politička odluka“, jer predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „odgovara trenutna situacija u opoziciji“.

„Jasno je da je to politička odluka. Ova podela u opoziciji, odgovara Vučiću – opozicija koja nema velike šanse da pokupi nezadovoljstvo naroda u onom kapacitetu da vladajući režim dovede u pitanje“, kazao je Lečić i dodao da zadržavajući stanje u opoziciji Vučić „ima kontrolu“.

Lečić je kazao da odluka Ministarstva pokazuje da „deo DS“ koji on predvodi „nisu Vučićevi ljudi“.

„Sad se postavlja pitanje ko je ovde Vučićev. Postojala je ideja da smo mi otpadnici, da smo izbačeni iz DS kao ljudi koji su Vučićevi, ali da smo Vučićevi, mi bismo bili upisani. S obzirom da nismo upisani, Vučiću odgovara ovakva opozicija u DS, što znači da mu odgovara Zoran Lutovac“, smatra on.

Lečić je napomenuo da će „nastaviti da se bori za DS“, a 28. februara, kada bude zasedao Glavni odbor stranke, odlučiće se o „daljim političkim nastupima DS“.

Lutovac: Ispravna odluka Ministarstva, DS sačuvan

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je jedina moguća odluka koju je moglo da donese Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odbacivanje zahteva Branislava Lečića, zasnovanog na „očiglednim falsifikatima“.

Lutovac je kazao da je članstvo u „mučnoj borbi“ uspelo da sačuva DS i da će sada moći „odlučnije i posvećenije“ da se posveti borbi za „smenu režima i normalan život u Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare