Ministarstvo odbrane: Neprimereni pokušaji politizacije smrti vodnika na Pešteru

Vesti 05. jul 202120:24 > 21:31 10 komentara
TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BAND

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da su povodom nedavne smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića "potpuno neprimereni" pokušaji politizacije od strane pojedinih političara kojima se danas "pridružio" predsednik Vojnog sindikata Novica Antić. Vojni sindikat Srbije je odgovorio saopštenjem, navodeći da "zahtev da se u vojsci obezbedi poštovanje mera zaštite na radu - nije politizacija".

Ministarstvo odbrane je navelo da „nije saopštavalo uzrok smrti Stojkovića“, već da je, kako je ukazano u saopštenju, „njegovo utvrđivanje prepustili nadležnim institucijama koje će o tome i obavestiti javnost“.

Povezano:

U saopštenju je navedeno da je „o događaju odmah obavešteno nadležno Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru“.

Dodaje se da je odmah posle tog događaja ministar odbrane Nebojša Stefanović naložio Inspektoratu odbrane vandredni inspekcijski nadzor, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović formiranje komisije za utvrđivanje eventualne odgovornosti vojne organizacije.

„Ukoliko se utvrde bilo kakvi propusti, svi odgovorni će biti najoštrije sankcionisani, a sve spekulacije do utvrđivanja uzroka smrti Stojkovića u najmanju ruku su neprimerene i namenjene jeftinom skupljanju političkih poena, u kojem nema ni trunke pijeteta prema pokojniku i njegovoj porodici, a vojničke časti na koju se pojedini pozivaju tek ni u tragovima“, navelo je Ministarstvo.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je ranije danas da bi zbog pogibije Stojkovića, Stefanović trebalo da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju ministra odbrane, a na odgovornost bi trebalo da budu pozvani svi generali koji su komandovali vežbom na Pešteru. Antić je agenciji Beta kazao da je Stojković poginuo na vojnoj vežbi na Pešteru, jer se ugušio u vojnom vozilu od gasa kada se aktivirao protivpožarni sistem, dok je Ministarstvo odbrane ranije saopštilo da je vodnik umro, jer mu je „naglo pozlilo“.

Vojni sindikat tvrdi da se ministar ne odaziva na njihove pozive

Osnovna svrha postojanja sindikata je zaštita prava i interesa zaposlenih, a zahtevanje da se poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu, a odgovorni za smrt našeg kolege Dejana Stojkovića kazne, nije politizacija nego naše pravo i obaveza prema njemu i njegovoj porodici, ali i drugim kolegama čije interese zastupamo i čija bezbednost je ugrožena propustima u radu organa rukovođenja i komandovanja u Vojsci Srbije, navedeno je u saopštenju Vojnog sindikata.

Sindikat je naveo da im je žao što se poslednjih nedelja „ministar ne odaziva na pozive“ tog sindikata za sastanke na temu prava zaposlenih u Vojsci Srbije, „a njegovi najbliži saradnici ne odgovaraju na telefonske pozive iz sindikata“, pa kažu da su zbog toga, nažalost, prinuđeni da sa ministrom odbrane komuniciraju javno, putem saopštenja i medija.

„Ministar odbrane je zakonski predstavnik poslodavca zaposlenima u Vojsci Srbije i po službenoj dužnosti mora da primi kritiku i prihvati odgovornost za propuste u poštovanju mera zaštite na radu sa najtežom – smrtnom posledicom. U tom smislu je poslodavac moralno i zakonski odgovoran i to nema apsolutno nikakve veze sa bilo kakvom politizacijom. Poverenje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u vojni vrh, ozbiljno je poljuljano posle propusta u poslednjoj terenskoj aktivnosti na Pešteru, nakon saopštenja Ministarstva odbrane od 24. juna u kome se kaže da je uzrok smrti našeg kolege, to što mu je iznenada pozlilo“, zaključuje se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare