Ministarstvo odbrane: Nismo oborili bugarski MiG-29, zlonamerne tvrdnje novinara

Vesti 24. jun 202108:21 61 komentara
Shutterstock

Ministarstvo odbrane (MO) Srbije saopštilo je da se pad bugarskog aviona, tokom nedavne vojne vežbe u toj državi, ne može dovesti u vezu sa aktivnostima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije. "Povodom netačnih i zlonamernih tvrdnji i nagađanja koje je izneo bugarski novinar i pisac Grigor Lilov, a koje su preneli pojedini mediji, Ministarstvo odbrane obaveštava javnost da pripadnici (RV i PVO) Vojske Srbije na dan pada bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO, kao ni dejstva avijacije na poligonu 'Šabla' niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom bugarskog vojnog aviona MiG-29", objavljeno je na sajtu MO.

Povezane vesti

Kako je navedeno, „pripadnici (RV i PVO) od dolaska na poligon ‘Šabla’ svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od strane predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije“.

Lilov je, nakon pada bugarskog aviona, do kojeg je došlo 9. juna, napisao na svom Fejsbuk profilu da „vojne vežbe srpske vojske u Bugarskoj na poligonu nedaleko od grada Šabla, i verovatnoća da je bugarski MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi, trebalo da bude tema žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora. Ali, takve diskusije nije bilo. Sve stranke, mediji, komentatori ćute“, preneli su mediji.