Ministarstvo: Pokrajina vrši nadzor nad Centrom za socijalni rad u Vršcu

Vesti 05. okt 202218:09 2 komentara
Shutterstock

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je saopštilo, povodom slučaja ubistva dvogodišnjeg deteta u Vršcu, da nema nadležnost da vrši nadzor nad radom Centra za socijalni rad u tom gradu, već da je propisano da to vrši Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku koji je, kako su naveli iz Ministarstva, taj postupak i otpočeo.

Podsetimo, otac Marko B. juče je ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo u stanu u vršačkom naselju Vojnički trg.

Otac i majka ubijenog deteta su bili u fazi razvoda, a Centar za socijalni rad je, uprkos protivljenju majke, odredio da otac viđa dete, navodi Nova.rs. Ona je juče prijavila policiji da joj je muž poslao poruku u kojoj je najavio da će ubiti sebe i dete. Blic je danas objavio da je pet godina tukao i maltretirao.

Povezano:

„U vezi strašnog porodičnog nasilja, koje se dogodilo u Vršcu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju obaveštava javnost da u konkretnom slučaju nema nadležnost da vrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Vršac, u oblasti porodično-pravne zaštite, s obzirom da je Zakonom o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine („Sl. glasnik RS“, br. 99/2009 i 67/2012 – odluka US) propisano da taj nadzor vrši Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova sa sedištem u Novom Sadu. Prema našim saznanjima ovaj organ je taj postupak i započeo“, navedeno je u  saopštenju.

Kako dodaju iz ministarstva, rezultati izvršenog nadzora pokazaće da li je Centar za socijalni rad Vršac u vršenju poslova zaštite i pomoći konkretnoj porodici postupao u skladu sa zakonom i standardima stručnog rada, da li je eventualno bilo propusta u radu i ko je za njih odgovoran.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare