Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo hrvatskog diplomatu za personu non grata

Vesti 20. nov 202319:35 141 komentara
Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donelo je odluku da proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Odluka o proglašenju Šnajdera za personu non grata doneta je u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

„Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću“, dodaje se u saopštenju.

Kako navode, ministarstvo žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo je u saopštenju takođe izrazilo očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.